Италианският президент иска бързо да постигне споразумение за ново правителство

Серджо Матарела

Италианският президент Серджо Матарела иска политическите партии да постигнат споразумение за формиране на ново правителство през следващите няколко дни, ако искат да избегнат предсрочни избори. Това каза източник, близък до държавния глава и цитиран от Ройтерс.

Вчера и днес президентът започна консултации за съставяне на ново правителство, след като управляващата коалиция се разпадна, а премиерът Джузепе Конте подаде оставка.

Президентът иска да получи ясни сигнали за възможно споразумение днес и да види значително развитие до началото на следващата седмица, съобщи източникът.

От решаващо значение за постигане на тази цел е позицията на левоцентристката Демократическа партия и антисистемното движение "Пет звезди", които имат гласовете, за да формират нова управляваща коалиция.

Партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони "Форца Италия" е готова да се включи в евентуална десноцентристка коалиция, на чиято база да бъде формирано правителство. Това заяви самият Берлускони днес след среща с Матарела в рамките на политическите консултации, цитиран от Ройтерс.

"След толкова неуспешния опит на правителството (между движението "Пет звезди" и партия "Лига"), на страната е необходим стабилен и авторитетен кабинет въз основа на десноцентристка коалиция. В противен случай алтернативата е предсрочни избори", заяви Берлускони.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?