Италия постави под съмнение бъдещето на "Южен поток"

Федерика Гуиди

Италианският министър на индустрията постави под съмнение бъдещето на руския газопровод "Южен поток", заявявайки, че той вече не е национален приоритет. Газопроводът, целящ да заобиколи Украйна и да наводни с газ Източна и Централна Европа, изглежда несигурен поради наложените от Запада санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

"Това е полезна инфраструктура, но може би вече не е в списъка на приоритетите", заяви в сряда италианският министър на индустрията Федерика Гуиди на пресконференция в Рим, давайки знак за обрат в позицията на страната си, която по-рано имаше ключова роля за придвижването на проекта.

"Макар че от една страна, той ("Южен поток"-бел-ред.) помага за диферсификацията на транзита (на газ), от друга страна има проблем с доставчика", каза Гуиди.

Европейският съюз от години търси начини да ограничи вноса на руски газ и анексирането на Крим от Москва през март, в съчетание с руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, засили тази решимост.

Италия, чиято държавна енергийна компания "Ени" бе заделила 600 млн. евро за финансиране на проекта, е една от страните, която трябва да получава газ от "Южен поток". Фирмата "Сайпем", която е подразделение на "Ени", пък получи изгодна сделка за инсталиране на тръбите по подводното трасе на газопровода, планиран да мине по дъното на Черно море.

Свиването на икономиката и търсенето на газ и енергийни ресурси в Италия вече превръща "Южен поток" в не толкова привлекателен за страната, включително и заради това, че тя ще е крайната точка за доставките на азербайджански газ в Европа от 2020 година.

Преди две седмици "Ени" прогнозира, че ще напусне контролирания от "Газпром" проект, ако от компанията бъдат поискани повече финансови средства от първоначално очакваните. Изпълнителният директор на "Ени" Клаудио Дескалци заяви, че ангажиментът към "Южен поток" остава, ако инвестицията на компанията не надхвърли 600 млн. евро, но никога няма да се съгласи да инвестира 2.4 млрд. евро.

Дескалци призна, че партньорите в офшорната част на проекта – "Ени", "Газпром", "Винтерсхал" и ЕДФ, срещат трудности да осигурят финансиране за подводната част на проекта, която вече надхвърля 10 млрд евро.

Проектът в България е замразен заради откритата от ЕК наказателна процедура срещу страната. Новото правителство на Бойко Борисов изчаква решението на Брюксел, за да реши дали да продължи работата по "Южен поток".

В същото време Унгария заяви и в сряда, че възнамерява да започне изграждането на газопровода на своя територия през следващата година, независимо от съпротивата на Брюксел и Вашингтон, които смятат, че проектът ще затегне руската енергийна хватка в Европа.

Източници от руското министерство на индустрията казват, че "Газпром" също губи търпение заради политическите маневри на Брюксел и след подписването на два големи договора за доставка на газ в Китай пренасочи своите дългосрочни планове към Азия, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят