Италия върви към следизборна сделка, но не казвайте това на избирателите

Луиджи Ди Майо, Матео Ренци и Силвио Берлускони

По-малко от две седмици преди парламентарните избори в Италия политическите съперници упорито твърдят, че няма да сключват сделка за съставяне на правителство в случай, че гласоподавателите не излъчат категоричен победител, което според финалните сондажи е най-вероятният резултат.

По време на кампанията десноцентристкият лидер Силвио Берлускони пренебрежително нарече лидера на антисистемното "Движение 5 звезди" Луиджи Ди Майо просто едно "красиво лице", чийто единствен трудов стаж е като стюард на футболния стадион в Неапол, "за да може да гледа мачовете безплатно". Левоцентристът Матео Ренци каза, че Берлускони едва не е докарал страната до фалит през 2011 г., а "Движението 5 звезди" е пълно с "авантаджии и мошеници". Ди Майо обвини партиите и на Ренци, и на Берлускони във "вродена" корупция.

"Сега е моментът да хванат за гушата опонента си", обяснява Франческо Галиети, политолог от базираната в Рим консултантска компания "Полиси сонар".

На следващия ден след гласуването на 4 март обаче, партийните лидери, като Берлускони от "Форца Италия", Ди Майо от "5 звезди" и Ренци от Демократическата партия, вероятно ще приберат "дългите ножове" и ще започнат да се пазарят.

"Никой не се издава за възможни следизборни съюзи, защото първо трябва да говори на своите избиратели, но "на 5 март ситуацията ще се обърне надолу с главата", казва Маурицио Песато, ръководител на социологическа агенция (SWG).

Над 50 милиона италианци, включително живеещите в чужбина, са призовани да гласуват, използвайки непроверен изборен закон, който предвижда две трети пропорционално представителство и една трета по правилото "победителят получава всичко". Тази смесена система бе въведена миналата година, отчасти за да възпрепятства шансовете на "Движението 5 звезди" да постигне категорична победа, улеснявайки сформирането на предизборни коалиции. В резултат десницата и левицата образуваха тактически съюзи, за да разширят базата си, но въпреки това и двете коалиции изглежда няма да успеят да спечелят мнозинство.

Заради доминиращия пропорционален елемент в закона всяка партия - независимо коалиция или не, поставя на преден план своите интереси, даже за сметка на своите съюзници.

 

Десноцентристкият алианс, който включва "Форца Италия", Северната лига и "Италианските братя", води с 36-38 процента от гласовете, сочат анкетите, което го прави единственият блок с шанс да спечели абсолютно мнозинство.

"Движението 5 звезди", което винаги е отказвало да се съюзява с когото и да било, е на път да стане най-голямата партия в парламента с 27-28 процента от вота, далеч от мнозинство.

 

Проучванията отреждат на Демократическата партия 22-23 процента, а на левоцентристкия блок - 27-28 на сто. Резултати от социологически проучвания не може да бъдат публикувани след полунощ в петък, 2 март.

Ако не може да бъде съставено правителство, възможно е свикването на нови избори. Но историята показва, че Италия е избягвала втори вот даже когато преговорите са се проточвали, а и се говори, че президентът Серджо Матарела е против връщането веднага към изборните урни.

"Сюрреалистично"

Кампанията се води предимно по телевизията, където лидерите се редуват в сутрешните и вечерните токшоута. Те отричат каквато и да било възможност за голяма коалиция в германски стил, в същото време произнасяйки многословни речи по най-разнообразни теми (от драстични данъчни съкращения до масово депортиране на мигранти), пълни с обещания, целящи да спечелят и най-периферните избиратели.

Осемдесет и една годишният Берлускони е непрекъснато по телевизията. Напоследък той постоянно обещава данъчни облекчения за притежателите на животни, като казва, че жените "предпочитат да спят с домашните си любимци вместо със съпрузите си".

"Движението 5 звезди" иска Италия да премине изцяло към възобновяема енергия с милиони електромобили по улиците, без да дава подробности как и кога ще бъде постигнато това.

 

Демократическата партия обещава стимули, които да накарат младите хора да се изнесат от жилищата на родителите си, преди да са навършили 30 години.

"Това е сюрреалистична кампания, карнавал на лъжи", казва Роберто Д'Алимонте, професор по политология в Университета Луисс (Свободния международен университет за социални науки, Libera Universita Internazionale degli Studi Sociali) в Рим. Даже съюзници са в конфликт, начело със Северната лига на Матео Салвини, която почти всеки ден спори с Берлускони. Лигата твърди, че иска да напусне и еврозоната, и ЕС, докато Берлускони се представя като умерен политик, проевропеец и привърженик на еврото. Признак за трудните отношения в център-дясното е че техните лидери още не са излизали на съвместен митинг.

"Кампанията, на която сме свидетели, е фалшива. Ден след вота коалициите няма да имат никакво значение. Отношенията между партиите ще се променят", казва Песато.

Въпреки че водачите на партиите сега изключват следизборни сделки, има признаци, че поне една е очаквана.

"Ренци се надява на сделка с Берлускони след вота", заяви за Ройтерс Розарио Крочета, бившият областен управител на Сицилия от Демократическата партия. Вътрешният министър Марко Минити, който е близък до Ренци, каза миналата седмица, че е готов да се включи в правителство на голяма коалиция.

Миналия месец Ди Майо е казал при закрити врата пред чуждестранни инвеститори, че бил склонен да преговаря за политики с противниците си от традиционните партии и да подкрепи коалиционно правителство, ако изборите не определят ясен победител, твърди източник, присъствал на събитието.

Берлускони и Салвини отклониха поканата да участват в митинга, който младшият им коалиционен партньор "Италиански братя" организира тази събота в Рим, и на който кандидатите ще се закълнат, че няма да участват в правителство, съставено от съперници след вота.

"Всичко може да се случи след изборите", заключава Д'Алимонте.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа