ИТАР-ТАСС "прогнозира" изграждане на АЕЦ "Белене" от следващ коалиционен кабинет

ИТАР-ТАСС "прогнозира" изграждане на АЕЦ "Белене" от следващ коалиционен кабинет

Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС публикува обширен материал за АЕЦ "Белене", който завършва с прогноза на неназовани български наблюдатели, че ГЕРБ ще се провали на изборите това лято и на власт ще дойде ново коалиционно правителство, което, при положителен отговор на предстоящия референдум за АЕЦ, ще доведе до край строителството на централата. Твърди се, че рейтингът на сегашното правителство в голяма степен ще зависи от проекта "Белене" и че след инициирания от БСП референдум станал "очевиден фактът, че проектът АЕЦ "Белене" се превърна от икономически в политически".

Отминалата 2012 се оказа решаваща за руския енергиен портфейл в България, в който останаха два проекта: газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене", посочва ИТАР – ТАСС и отбелязва, че 2011-та разруши "Големия шлем" - трите големи енергийни проекта с руско участие в България, кръстени така от бившия президент на страната Георги Първанов.

Агенцията напомня, че правителството на Бойко Борисов се отказа първо от петролопровода "Бургас-Александруполис", мотивирайки се с неизгодните условия и финансови параметри.

Споразумението между "Атомстройекспорт" и НЕК за строителството на АЕЦ "Белене" изтичаше на 31 март 2012 г., затова България имаше три варианта за действие: да подпише окончателното инвестиционно решение; да удължи срока на преговорите или въобще да се откаже от строителството на атомната централа. Правителството на България прекрати проекта, обяснявайки своите действия с неговата висока цена и отсъствието на стратегически инвеститор, пише ИТАР-ТАСС.

По-нататък се казва, че другият перспективен проект, газопроводът "Южен поток", който заобикаля Украйна, все пак беше подписан от България на 15 ноември, като страната се съобрази с решенията на европейските партньори. Така от "Големия шлем" остана само "Южен поток".

Впрочем отказът на България от строителството на нова АЕЦ далеч не е окончателен, защото решението на правителството да се откаже от "Белене", както се и очакваше, предизвика остра критика, пише руската агенция. Според нея, освен растящите цени на електроенергия, недоволството на обществото е било подгрято и от увеличения до 1 милиард евро руски иск на "Атомстройекспорт" към НЕК за отказа от "Белене".

Припомнят се думите на ръководителя на "Росатом", че при поръчки за 20 ядрени реактора, с които компанията разполага, отказът от една АЕЦ "е несъществена загуба".

Българските специалисти в ядрената област наричаха "Белене" важен за Русия, но стратегически за България, пише ИТАР - ТАСС, в чийто анализ не е споменато дори едно критично мнение за проекта, който много български и чужди анализатори са определяли като стратегически именно за Русия, тъй като това би бил първият ѝ пробив с АЕЦ в страна от Европейския съюз.

Агенцията припомня, че след прекратяването на проекта "Белене" премиерът Борисов е обявил плановете си за нов VII реактор в действащата АЕЦ "Козлодуй" с реактора, произведен за АЕЦ "Белене", а в перспектива и VIII блок. На АЕЦ "Козлодуй" в момента от шест блока функционират само V -ти и VI-ти, лицензът на първия изтича през ноември 2017, втория – през октомври 2019, след вероятното им спиране България може да се превърне от износител на електроенергия в нейния вносител, пише ИТАР – ТАСС. Не се споменават плановете за удължаване на живота на двата реактора.

Отбелязва се идеята на Борисов за изграждане на газова електроцентрала на площадката в Белене. Тази идея веднага беше определена като "техническа авантюра", защото не е ясно, как ще се осъществяват доставките на газ за централа, разположена в район без газова инфраструктура. А и крайната цена на произведеното електричество би била изключително висока за и без това обремененото от високите цени на ток българско население. В резултат разговорите за тези планове утихнаха и правителството се спря на идеята за изграждане на VII  блок на АЕЦ "Козлодуй", посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията припомня даденото пред нея интервю на премиера Борисов, в което той казва, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само от проекта АЕЦ "Белене" и че вината за прекратяване на проекта е както на руската, така и на българската страна.

Но все още не е поставена точка в историята с АЕЦ "Белене", продължава ИТАР-ТАСС, като припомня, че през лятото на м.г. социалистите събраха подписка за свикване на национален референдум за съдбата на проекта. Посочва се, че допитването ще е на 27 януари и че ако отговорът е положителен, следващо коалиционно правителство може реанимира проекта и да построи централата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес