Ивайло Калфин води листата на АБВ за евроизборите

Формацията на Първанов вижда като основен опонент в предстоящата кампания десницата

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин ще води листата на АБВ за евроизборите. Това обяви лидерът на формацията Георги Първанов във Велико Търново.

Както бе обещано, в неделя станаха известни съставът и подредбата на листата на новата лявоцентристка формация, основана от президента Първанов след като той приключи втория си мандат на държавен глава.

Няма изненада в първото място на Калфин, който и в момента е евродепутат, избран от гражданската квота на БСП. Калфин бе външен министър в правителството на тройната коалиция, а който евродепутат е един от най-дейните от българската група.

Известна изненада е второто място в листата на съветника на Първанов когато беше президент и бивш шеф на Генщаба на Българската армия Михо Михов.

По-нататък листата е подредена така: трето място Константин Проданов, финансист, след него е Нина Найденова, също представител на младите кадри на формацията, доскорошен член на младежкото БСП в Пловдив.

Пета е Росица Янакиева, кмет на Перник. Шести - Андрей Андреев – инженер, преподавател в Шуменския университет. Седмият е представителят от Великотърновски регион д-р Драгош Методиев. Осми е Ивета Станкова, представител на Монтана, девети - доц. Меглена Темелкова.

Десети е историкът доц. Георги Вълчев, преподавател в Софийския университет. Единайсети е Минко Ангелов, зам.-кмет по евровъпросите на Хасково. Дванадесети е Ангел Аризов, а тринадесети - Ивайло Люсчев. Четиринадесети е Цветан Антов – треньор по баскетбол, а петнадесети – доц. Апостол Апостолов, еколог. Николай Томов е шестнадесети, а седемнадесети е Ростислав Павлов.

При представянето на листата лидерът на АБВ Геoрги Първанов заяви, че се водят преговори за допълване на кандидатите с излъчени от коалиционните партньори. Засега такива партньори са ПП ''Социалдемократи'', ПП ''Обединени социалдемократи'', ПП ''Обединен блок на труда – лейбъристи'', Българска либерална партия.

Според социологическите проучвания към момента АБВ остава под бариерата за изпращане на представители в европарламента. Бариерата е около 6%. Водачът на листата Калфин определи сегашните сондажи като предварителни и обясни, че има и много голям скрит вот, който ще бъде изразен на самите избори, защото сега хората се страхуват гласно да обявяват предпочитанията си, за да не последват политически репресии.

Основният опонент на движение АБВ за евроизборите е десницата, продължи Калфин. "Техните идеи и цели коренно се разминават с нашите и това е основната причина да ги смятаме за най-големият ни конкурент", заяви евродепутатът.

Според него много важно нещо от политическия живот у нас, "което много от политическите сили у нас не разбират, е, че няма проблем в това партиите, които са опоненти, да седнат на една маса и да се разберат какви са националните приоритети на страната".

''В това число се включваме и ние, и ГЕРБ, и БСП, и всички останали партии. Недопустимо е и това е причината ние да сме критични към всички, тогава когато държат страната в условия на противопоставяне и самоцелно решаване на проблемите", коментира още Ивайло Калфин.

Според него, точно заради тези междупартийни конфликти България не може да излезе с единно решение по важни проблеми, които засягат външната ни политика, като конфликтите в Украйна.

''Липсата на национален консенсус е пагубна за страната", коментира още той. На твърдението, че на предстоящите евроизбори се очаква много ниска избирателна активност, евродепутатът отговори, че се опитва да убеди българите да гласуват в последните пет години, но без особен резултат.

''Опитвам се да убедя хората, че от Европейския парламент има смисъл, като върша публично своята работа", каза той и допълни, че 17-те нови български представители могат да направят много за страната.

''В Европейския парламент политиците имат много по-голяма възможност да се докажат като личности, отколкото в родния, защото там се зачита гласът на всеки един депутат и не е от толкова голяма важност неговата принадлежност към дадена парламентарна група", обясни още Ивайло Калфин.

По думите му повечето от решенията, които се взимат в Брюксел, засягат пряко живота ни и затова си заслужава да се гласува на предстоящите избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България