Иван Костов: Всичко в България изглежда сякаш живеем в отложено време

Бившият лидер на ДСБ отново призова Реформаторския блок да не си партнира с ГЕРБ

Иван Костов. Сн. БГНЕС

Бившият лидер на ДСБ Иван Костов, който се оттегли от поста след загубата на изборите м.г., отново отправи публично предупреждение към Реформаторския блок (РБ) да не си партнира с ГЕРБ. В сряда вечерта той се е срещнал със симпатизанти на ДСБ в Кърджали, пред които е казал, цитиран от БГНЕС, че ГЕРБ носи основната вина за сегашното състояние на страната, а партньорство с Борисов и с Цветанов би навредило абсолютно на всеки.

На предстоящото през март национално събрание на РБ той смята да постави категорично въпроса за отношението към ГЕРБ.

Заради острото поставяне на този въпрос и преди седмица, когато каза, че "дясното няма бъдеще с лидер като Бойко Борисов", Костов си навлече гнева на председателя на ГЕРБ, който на партийния конгрес в неделя го обвини за разпада на СДС.

Костов, който от няколко месеца ръководи академичната лаборатория за управление на рисковете при НБУ, е заявил още, че предстоящите европейски избори са дали възможност на управляващите да отместят кризата.

Меката зима облекчава сметките и не прави кризата толкова остра. "Европейските избори са начин всичко да се прехвърли върху тях. Един вид, който и да протестира, ще му се каже да отиде да гласува и да определи с вота си какво иска. Теза на лабораторията е тази особена роля на евровота", посочи Костов.

Според анализите на лабораторията европейските избори са много по-важни от националните, защото извънредният вот през миналата година е създал много нестабилна управленска конструкция, опряна на "Атака. "А това носи големи минуси най-вече на БСП, от което се възползва Георги Първанов и хората му в АБВ. Предстоящите избори са нещо като реванш, като повторен избор – управляващи и опозиция ще си премерят отново силите и ще се види кой има право да бъде във властта. Трябва да се следят шансовете за преминаване на прага, защото който не ги прескочи, му предстои мрачно бъдеще. В този смисъл евроизборите ще играят ролята на сито – ще отсеят многото кандидати за ЕП", коментира Костов.

Според анализите е налице много сериозен националистически вот, който в момента е пръснат в различни формации и те нямат никакви шансове да влязат в новия Европейски парламент.

"Кабинетът на Пламен Орешарски направи малки жестове с вдигане на парите за майчинство, на минималната работна заплата, на пенсиите и замразяване на годините на пенсиониране. Това са малки стъпки, защото страната няма пари за щедра пенсионна или социална политика. Така обаче беше потушено най-голямото недоволство, без да се решават големите проблеми. Всичко в България изглежда като че живеем в отложено време", посочи Иван Костов.

Той цитира прогнозите на лабораторията за икономиката и бизнеса, които е представил на лична среща с премиера Орешарски. "За съжаление, прогнозата не е добра, защото парите на държавата са малко, в буквалния смисъл на думата. Слабият растеж е смачкан от дефлацията, все по-малко са парите в обращение. Цялата втора половина на 2013 г. е дефлационна. Дефлацията е като исхемичната болест – не достига кръв, за да работят органите, т.е. няма пари, за да функционират пазарите, фирмите. Лабораторията беше прогнозирала, че бюджетът няма да бъде изпълнен с 480 млн. лева, както се и случи", заяви бившият премиер.

Запитан може ли да се излезе бързо от спиралата на слабия растеж и дефлацията, той посочи, че това никак не е лесно. "Повишаването на минималните заплата и пенсии бяха опит да се пуснат поне малко повече пари в обращение. Ние иначе можем да си говорим критично по отношение на Пламен Орешарски, но той е добър финансист, много по-добър от Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Нека да говорим истината, Орешарски знае нещата, но не може лесно да се справи със спиралата", каза Костов.

Според неговата лаборатория прогнозите за тази година са песимистични, тъй като е невъзможно да се преодолее влиянието на спадащите цени, което ще задушава още повече пазара. Основната причина за това е политическата несигурност, която води до несигурност и в домакинствата, както и социалната несигурност – няма гаранции за оцеляване на работните места, коментира Костов.

"Енергийният сектор в момента е опустошен, макар за потребителите сметките да са спаднали. Мощностите на консумираната електроенергия падат всеки месец през зимата с по 100-150 мегавата", посочи още Иван Костов.

Лабораторните показатели за политическата ситуация са засекли относително средна несигурност за 2012 г., която може да се счита за нормална. През 2013 г. обаче е регистрирана висока степен на несигурност – извънредни парламентарни избори, огромен брой нарушения на границата заради преминалите около 11 000 бежанци. Критичен период за правителството е отбелязан от лятото, когато започнаха протестите, но страната започна да се стабилизира все по-силно заради хоризонта на европейските избори, посочи Костов. Веднага след вота обаче ще стане ясно в каква фаза ще навлезем, дали ще се върнем към нестабилността чрез предсрочни избори, или например чрез промяна и разпад на мнозинството, или пък на опозицията, процесите текат в момента и е рано да се прогнозира, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България