Иван Костов:

Не е ясно отношението на Реформаторския блок към ГЕРБ

Дясното няма шанс, ако се управлява от Бойко Борисов

Сн. БГНЕС

Бойко Борисов е лидер на опозицията в Народното събрание, а позициите на Реформаторския блок трудно се разбират и тълкуват, казва в събота бившият лидер на ДСБ Иван Костов пред бТВ.

”Реформаторският блок заяви едни позиции, които трудно се тълкуват в момента, от гледна точка на анализа на политическата констелация. Не е много ясно как стоят точно по-отношение на ГЕРБ”, коментира още той.

Според него реформаторите в момента решават проблеми, които ги отдалечават от заемането на позиции по актуални политически проблеми, които са интересни за хората.

”Защото за хората е важно какво политиците мислят за техния живот, а не какво мислят за организацията на собствените си формации и как я постигат", каза още бившият председател на ДСБ .Той отказа да коментира ролята в коалицията на председателя на Движение ”България на гражданите” Меглена Кунева.

Костов допълни, че на неговия наследник в ДСБ Радан Кънев не му е лесно в момента.

В същото време бившият министър-председател (1997-2001) коментира, че дясното пространство в България няма шанс да избуи, докато Бойко Борисов е водещата фигура в него. Според Костов Бойко Борисов не трябва да се връща в управлението на страната.

"Срещу него има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че не бива да се връща в управлението. Затова шансовете на дясното са нищожни", каза Костов.

Според него в страната временно се е установила политическа стабилност в изчакване на резултатите от европейските избори.

”Възможни са предсрочни избори дори при спечелване на управляващите – за да затвърдят позиции и да се отърсят от "Атака". Но могат и да изкарат целия мандат", каза Костов.

По тема ”Пеевски” то каза следното: ”Няма човек Делян Пеевски в българския политически живот - има маша, опосредстваща нечия чужда воля”.

"Той не държи калема. Той не е човек, не е политик, а маша, инструмент. На 33 години Пеевски не може да е това, което го представят медиите. Той показва минусите на оная политика, но политиката я водят други хора. Ако не е Пеевски, ще е някой друг. И това не е задкулисие, всичко е открито - той Ахмед Доган си е почетен член на ДПС с много големи правомощия", каза бившият премиер.

Според Костов бившият президент Георги Първанов е посочил Пеевски за "човека с невидимата ръка" зад основните решения във властта, за да запази връзките си с човека зад него. "Първанов се възползва от митовете в обществото. Зад Пеевски има човек, който държи политическата власт в ДПС. Не Пеевски държи калема”, обясни бившият премиер.

Това Първанов го прави, за да си запази моста към Доган, затова атакува машата на Доган.

”Не е елементарна политиката, която се води. Както се казва - бий самара, за да се сеща магарето. Доган е този с големите правомощия – например, той може да махне плоския данък. Все пак БСП трябва да даде изпълнени обещания на избирателите си, за да получи още гласове на следващите избори, докато Доган няма такава необходимост", каза бившият лидер на ДСБ.

По думите му диалогът Пеевски - Цветанов "няма стойност". Според него важните въпроси в обществото са доверието в институции и отношенията на партиите помежду си и към властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България