Борисов посъветва Реформаторския блок да не слуша Костов и да върви с ГЕРБ

Държат ни с тефтерчета и бири, но това приключи. ГЕРБ няма да се обяснява

Борисов посъветва Реформаторския блок да не слуша Костов и да върви с ГЕРБ

Държат ни с тефтерчета и бири в обяснителен режим. Това време приключи, никой не е правил повече от нас, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и обяви, че "друга алтернатива освен ГЕРБ няма". Той произнесе слово пред делегатите на националното отчетно-изборно събрание на партията, но посланието му бе отправено отвъд тях.

ДПС да спрат да "се разиграват с етническата карта“; ГЕРБ ще победи на евроизборите, затова и БСП отсега си търси извинение с това, че Първанов ще им вземе гласове; Костов е виновен за разпадането на СДС; "на еколозите честито – на дюните вече има багери“. Това бяха някои от основните тези на преизбрания лидер на ГЕРБ, който заръча на съпартийците си да оповестяват всичко "на страничките си, на стеничките си във Фейсбук“ и обясни, че злорадства заради случващото се в държавата, защото иска "на избирателите да им е мъчно за него“.


Пред делегатите на ГЕРБ и висопоставените гости от Европейската народна партия (ЕНП) Борисов обеща, че формацията му няма да влезе в коалиция с БСП за следващо управление. Той посъветва Реформаторския блок, в който също има партии членки на ЕНП, "да осъзнае“, че заедно с ГЕРБ трябва да имат мнозинство в следващия парламент.


Етническата карта и напрежението, което ще избие

Борисов призова ДПС да спрат да разиграват с етническата карта. "Ще има много тежки още един-два месеца, докато победим през май. Тогава вече страхът в хората ще почне да преминава. Сега е тиха ярост, защото има страхливи хора. Десетки хиляди всяка вечер минаваха по улиците на София. Те не са станали по-доволни. Това рано или късно ще избие. Напрежението в страната витае. Затова се опасявам с разиграването на етническата карта”, посочи Борисов.

"В ГЕРБ има много български мохамедани и когато някой хвърли камък по църква или джамия, за мен е едно и също. На Балканите това е все едно да си играеш с динамит”, продължи той.
Надхвайки съпартийците си за победа на евроизборите, той избори заслугите на ГЕРБ в управлението, изтъквайки познатите вече тези как са построили "повече, отколкото за 20 години преди нас“, как им се паднало да управляват "в най-тежкото време за света, най-тежката финансова криза", но успели да удържат, докато цели държави са катастрофирали.


"Държат ни с няколко тефтерчета и бири, ГЕРБ няма да се обяснява“

"С няколко тефтерчета, бири, ни държат в обяснителен режим. Това време приключи. ГЕРБ няма да се обяснява. Грешките са отчетени, направеното е направено”, заяви Борисов, визирайки само от два от скандалите, компрометирали неговото управление.

Говорейки за "поуките" от управленския мандат, той спомена отношенията със съдебната власт, наричайки давлението спрямо нея и открития опит за кадруване и намеса като най-невинно "пререкание".

"Трябва всячески да се опитваме да помагаме на институциите. Има политически начин, закони, дебат, с който когато трябва, да го правим в парламента. Със съдийската гилдия партията влизаше в пререкания и това не донесе нищо добро. Трябва да подхождаме с уважение към институциите, на базата на закона да отрегулираме така системата, че да падне мониторинговият механизъм”, призова Бойко Борисов.

И изтъкна, че на фона на всичко, което е направено добре, освен тефтерчетата и бирите, му е неприятно да го поканят в някоя телевизия и вместо да го разпитват за магистрали, го питат за Искра Фидосова. "Никой не е направил толкова, колкото нас. Грешките са отчетени, пороците са отстранени", отчете лидерът на ГЕРБ.

"Друга алтернатива, освен ГЕРБ, няма. Оправдават се с нас, защото сме най-силни, само от нас се плашат реално“, допълни Борисов. Веднага след това той направи намек за възможностите на Реформаторския блок: "Какво да ги е страх (БСП и ДПС – бел.ред.) от партия с 5-7 % – я ги вземат, я не. Знаят, че ще ги победим и затова търсят виновни, че АБВ ще им вземат гласовете”, допълни Борисов.

"Не си спомням БСП да е била в такова окаяно състояние, каквото е в момента. Те са толкова уплашени хора. Те самите разбират, че и техният електорат, и техните хора страдат и се мъчат”, каза той.


"Костов е виновен“

Борисов атакува бившия председател на ДСБ Иван Костов, който напусна политиката, но в телевизионно интервю преди ден коментира, че "дясното няма бъдеще с лидер като Бойко Борисов“.

"Не ГЕРБ уби СДС, Иван Костов уби СДС – със сините коалиции, с ДСБ. Какво препоръчва той на своите заместници? Какво им казва?“, попита ядосано Борисов, след което в присъщия си стил овъртя в едно Костов, Радан Кънев, Ахмед Доган, Сергей Станишев и Цветлин Йовчев.

"Това е най-големият комплимент, който съм чувал за мене и за ГЕРБ – че ГЕРБ не може да се разбере с никого, продължи бившият премиер.

След това Борисов, който твърди, че подкрепя гражданските, избухнали заради Делян Пеевски, но никога досега не е признал Делян Пеевски за символ на задкулисието, обясни какво е задкулисието.

"Какво най-много плаши българския народ? Статуквото, партиите на прехода и задкулисието. Има ли по-голямо задкулисие да станеш почетен председател на една партия и да пратиш едни хора в парламента и да им диктуваш? Да съставиш правителство, но да не станеш премиер? Да направиш лаборатория по политика, да направиш председател Радан Кънев и да сложиш до него вицепремиера на ДПС Йовчев? Това е задкулисие".

Дано реформаторите осъзнаят, че с тях трябва да имаме повече депутати

Борисов прогнозира, че управляващите "няма да отидат на предсрочни избори, освен ако натискът от Брюксел не стане такъв, че Станишев да се откаже. Или ако не намерят по-мощна патерица от "Атака", която да я замести в парламента“.

"Дано реформаторите го осъзнават – ние заедно трябва да имаме повече депутати от тях на следващите избори“, посъветва ги той.


"Всички, които искат коалиция с БСП да вдигнат ръка“

Всички, които искат да направя коалиция с БСП, да вдигнат ръка, обърна се Борисов към делегатите на партийния форум, и се пошегува, че така "прави социология за пред Жозеф Дол". Зададе същия въпрос за коалиции с ДПС, "Атака" и "цензурата", намеквайки за новосъздадената партия на Николай Бареков. И трите пъти никой в залата не вдигна ръка. Въпрос за Реформаторския блок Борисов не зададе.

По думите му лидерът на БСП Сергей Станишев не може да говори, щом "Йордан Цонев не дава". Така Цонев (ДПС), който е председател на бюджетната комисия в парламента, обявявал, че плоският данък няма да се вдига, и че АЕЦ "Белене" няма да се строи, въпреки заявките на БСП. "И влиза премиерът Орешарски и казва "Плосък данък няма да се вдига".

За да каже на Цонев, че слуша него, а не Станишев", обобщи Борисов игрите на управляващите.

Според него премиерът Пламен Орешарски можел от 500-те милиона лева, отпуснати на общините, да направи 2.5 млрд. лв. с кофинансиране от страна на Европейския съюз. Не го правел, защото така Брюксел щял да контролира харченето на средствата, вместо да бъдат откраднати. "Защото докато дойдем на власт, за тези 500 млн.лв. ще има поне 200 дела за злоупотреби", отчете лидерът на ГЕРБ.

"Искам да им е мъчно за мене“

"Всеки ден говорят, че ние сме замразили пенсиите. А ние от първия ден започнахме да изплащаме високите пенсии. Внушения, внушения, внушения, продължи бившият премиер. И разказа за приоритетите в управлението на ГЕРБ.

"Няколко пъти сме се вслушвали в еколозите, макар че вижте "Дюнигейт" – вече се строи край Несебър, има валяци и багери. Да им е честито на еколозите! Защото аз ги слушах, с Лили Павлова носехме блатни кокичета, с ръчички копаехме археология, една година чаках щъркелчетата на гара Яна! Така ли е, Джозеф?", обърна се той към лидера на ЕНП. "Сега да им е честито на еколозите. Ще кажат, че злорадствам, но действително злорадствам. Искам да им е мъчно за мен."

Свежа кръв и да не се говори за лидерство

В словото си Борисов засегна и "реформата в ГЕРБ", която минавала през осигуряването на кариерното развитие на "свежата кръв", "хубавите млади хора". "Вече имаме 20, 30, 40 елитни представители на партията", посочи той.

Желаем на Изпълнителната комисия повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ. Уважение – да. Но решенията трябва да се взимат и да се спускат от Изпълнителната комисия – хора, милеещи не само за партията, а за държавата със своята експертиза, продължи Борисов, който няколко часа по-рано еднолично издигна трима заместник-председатели на ГЕРБ – Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. В партийното ръководство пък влезе шефът на политическия му кабинет Румяна Бъчварова.

"Така трябва да се знае, че няма лидерство. То нека си има хубав лидер, не е лощо", оцени все пак собствената си роля като председател.

По думите му Контролната комисия на ГЕРБ можела да участва във всички заседания, а Изпълнителната трябвало да кани депутати и кметове, за да участват във вземането на решенията. "А вие всички трябва да намерите време да обикаляте и да виждате другите си колеги", обърна се той към новите членове на ръководството и уточни, че прави изключение за столичния кмет Йорданка Фандъкова, защото София била важен град.

Накрая Борисов заръча на делегатите – партийци да разясняват предизборните ангажименти на ГЕРБ в Мрежата: "Искам да има на сайтчетата, на стеничките във Фейсбук на всеки от вас какво ще правим и как“.

Споделяне

Още по темата

Още от България