Иво Папазов пожъна огромен успех в Лондон

Иво Папазов пожъна огромен успех в Лондон
Иво Папазов е от хората, с които е по-добре да си нямаш работа, пише “Гардиън", цитиран от Kafene.net по повод на изнесения концерт от музиканта в лондонската зала “Ислингтън академи".

Едър, с черна фланелка и брада, той се появи заобиколен от оркестър, чийто членове също изглеждаха като че ли току-що изпълзели от бар в потайните улици на София, отбелязва авторът на статията Робин Денселоу. Но когато започнаха да свирят, бе трудно да се отъждестви оркестъра на сцената с изобретателните, виртуозни и непрекъснато променящи се традиционни стилове и джаз-импровизации, допълва авторът.

Вестникът отбелязва, че показаното обещава голямо лято за циганската музика от Балканите със серията от концерти и фестивали с участието на групи като румънската “Тараф де хайдукс", но Папазов и неговият сватбарски оркестър първи привлякоха вниманието, за да припомнят, че и българските цигани заслужават признание.

Папазов започнал да свири по сватби в комунистическа България при голяма конкуренция в бранша, когато импровизациите и дивите му ритми така ядосали властите, че го пратили в трудов лагер.  Рядката му поява в Лондон показва, че той все още е забележителен музикант, коментира “Гардиън

Споделяне

Още от