Иво Прокопиев: В момента наблюдаваме рухването на схемата КТБ - 2

Щом съществува национална схема за крадене на обществени поръчки, значи всички контролни механизми по веригата са изключени

Иво Прокопиев, сн. бТВ

"В момента наблюдаваме рухването на схемата КТБ номер 2“, заяви бизнесменът Иво Прокопиев в коментар на спирането на огромни обществени поръчки в последните дни.

"Този модел с концентрация на обществени ресурси на едно място, които политиците да използват за това, за което им е удобно – да си финансират медии, които ги хвалят, собствени политически проекти, оплюването на своите обществени опоненти, това го виждахме в КТБ – как бяха концентрирани държавните депозити в банката, как след това, заради голямото проспиване от всички възможни регулатори, системите за защита не сработиха и в крайна сметка пирамидата рухна с цената на 4 млрд. лв. за българското общество и данъкоплатци. Това с обществените поръчки е същото, просто източникът на парите не са спестяванията на хората, а са в голямата си степен европейски пари и в една немалка степен – и наши пари от българския бюджет", каза Иво Прокопиев в неделя пред бТВ.


Мината е една граница, след която Европа вече не проявява търпимост към подобни практики и министър-председателят Бойко Борисов правилно е разчел сигналите, които получава отвън, смята Прокопиев. Той е съсобственик на "Икономедия", чиито издания са известни с критичната си позиция и разследвания на порочни практики като тази с източването на КТБ, разпределянето на обществени поръчки и пр.

Единственото публично обяснение на депутата от ДПС Делян Пеевски и медиите му за спрените от премиера Борисов поръчки, свързани с Пеевски, е, че зад това стоят Иво Прокопиев и "Капитал".

Самият Бойко Борисов заяви преди дни, че едва ли не получил просветление след въпроса, зададен му на среща с българи в Лондон, дали като се гледа в огледалото, не вижда Пеевски. Затова той решил, без какъвто и да е натиск от страна на ЕС, на Меркел и др., да прекратява съмнителни обществени поръчки, за да докаже, че няма никакви зависимости.

В коментар на тези събития пък Пеевски запита, "дали Борисов, като се погледне в огледалото, не вижда Прокопиев."

В отговор на въпрос той кого вижда, Иво Прокопиев увери, че когато погледне в огледалото, вижда себе си:" Но ако някой премиер на България започне да вижда и някой друг в собственото си огледало, значи дните му на този пост са преброени."

Запитан защо Пеевски е направил това изказване, той каза: "Много хора си задават този въпрос, защото някак си много непропорционално моето име излезе в този скандал с обществените поръчки, при положение, че целият ми бизнес е много далече от държавата, не само не получаваме никакви обществени поръчки, но гледам да нямаме никакви допирни точки с държавата."


Иво Прокопиев изтъкна, че по никакъв начин не е засегнат от спрените поръчки и твърденията, че е намесен в поръчката за изработването на новите лични документи няма нищо общо с истината.

Тези твърдения бяха тиражирани в медиите, контролирани от Пеевски, показвайки едва ли не "баланс" – че Борисов "удря" не само Делян Пеевски и Валентин Златев, но и Прокопиев. Въпросните интерпретации се появиха седмица след като "Капитал" публикува критична статия именно за поръчката на МВР за изработването на новите лични документи.

Така се "поддържа митът, че има два враждуващи кръга, че имам някаква лична битка с г-н Пеевски“, коментира Иво Прокопиев.

Опорната точка за личен сблъсък между Прокопиев и Пеевски (и съответно между медиите им) се експлоатира и от премиера Борисов, и от главния прокурор Сотир Цацаров, опитвайки се да омаловажат разкритията и критичността на изданията на "Икономедия".

"Големият проблем на образа в огледалото е, че сянката на г-н Пеевски много дълго време витае в огледалото на българския премиер, който и да е той“, каза още Иво Прокопиев.


За обвиненията, че статията в германското сп. "Шпигел“, от която тръгна метафората за огледалото (Spiegel, от немски. ез. – огледало), е резултат от влиянието на Прокопиев и "Икономедия“, той отговори: "Не виждам основания да вярвам дори на дума от това, което пишат жълто-кафявите медии, защото те съществуват, за да разпространяват неистини и да поддържат напрежение в държавата."

След като Пеевски каза, че трябва да се проверят и бизнесите на Прокопиев, бизнесменът посочи, че той и бизнесът му е в обществения обектив от години, откакто през 2009 г. в "Капитал“ е пуснал първото си журналистическо разследване за КТБ.

"От тогава сме непрекъснато проверявани“, посочи той и добави, че не се притеснява, защото всичките му бизнеси са проверявани и повечето проверки са приключили, без да са намерени нередности.


Иво Прокопиев посочи и че не може да бъде наричан олигарх, защото "олигарх е този, който се възползва от властта“, а той и медийната му група "са опонент на властта в последните 15 години“.

България в момента е на кръстопът – или ще остане в семейството на европейските държави и в полето на евроатлантическите ценности, или ще започне период на полуразпад. Защото какъвто беше проблемът в КТБ, такъв е и при обществените поръчки. Не е проблемът, че някакви хора вземат едни пари, било то и европейски. Проблемът е, че за да съществува национална схема за крадене на обществени поръчки, значи всички контролни механизми по веригата са изключени, посочи Прокопиев.

Според него в последните години политиците се опитват да подменят представата за бизнес и да омаскарят всички, които се занимават с бизнес, свеждайки го до това, че едва ли не бизнесът е усвояването на обществени поръчки и взаимодействие с политиците. Има два вида бизнес – единият краде от обществения ресурс. Вторият вид е истинският – създава стойност и бизнесменът взема част от тази стойност, останалата разделя с работниците си и с обществото под формата на данъци, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?