Един от основните аргументи за вот "2 в 1" се срина:

Изборите излязоха с 13 млн.лв. повече от предвиденото

Изборите излязоха с 13 млн.лв. повече от предвиденото

Един от основните аргументи за провеждането на местните и президентските избори в един ден - а именно, че така ще се спестят пари на държавата - се оказа несъстоятелен. Това става ясно от справка, предоставена от Министерството на финансите по молба на Meidapool. Справката отчита финансовия разход на ангажираните с вота ведомства.

Документът, с който Mediapool разполага, сочи, че вместо обявените през юли миналата година от Симеон Дянков разходи в размер на 26 млн. лв., провеждането на вота е излязло точно с 13 млн. лв. отгоре.

На 1 юли 2011 г. вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков каза, че президентските и местните избори, които ще се проведат на 23 октомври, ще струват 26 милиона лева и заради това, че двата вота ще се проведат на една дата, ще бъдат спестени 8 млн. лева.

Министър Дянков каза още, че ако изборите бъдат проведени на отделни дати, те ще излязат на държавата 34 милиона.

Тази теза бе поддържана до последно и от министър-председателя Бойко Борисов, който в изборната нощ оправда множеството изборни неуредици и нарушения с желанието на правителството да “спести милиони левове”.

Според разписната план-сметка вотът "2 в 1" трябваше да излезе с 9 милиона лева над планираните 26 милиона и общата сума трябваше да е 35 милиона лева, което надхвърля с милион прогнозираната от Дянков цена за отделно провеждане на двата вида избори.

Според отчета на МФ, изготвен в началото на януари тази година, окончателно са похарчени почти 39 263 417лева. Което е с над 4 млн. лева над разписаната план-сметка.

МВР похарчило с 2 млн.лв. повече от предвидените

Въпреки, че като най-голямо перо бе предвидено Министерството на вътрешните работи, което получи 4 млн. лв. от предварително отпуснатите 35 млн. лв., от справката на МФ става ясно, че ведомството на Цветанов е изхарчило над 6 млн. лева.

Помолени за уточнение, от пресцентъра на МВР посочиха пред Mediapool, че първоначално предвидените пари не са стигнали поради извънредния труд, положен от полицейските служители, заради удължаването на изборния ден на 23 октомври и вота "2 в 1", който причинил всичко това.

От МВР добавиха още, че в самото началото те са поискали 6 млн. лв., но са им били отпуснати с два милиона по-малко.

Излиза, че министър Цветанов, който бе председател на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ и е бил напълно наясно с нуждите за осигуряване на вота, предварително е знаел, че вотът "2 в 1" няма да излезе по-евтино, независимо от мантрите за спестовност, които се излизваха в публичното пространство.

С надвишени лимити и МВнР и обществените медии

Отчетът на МФ показва, че и Министерството на външните работи е надвишило предвидените му разходи за организация и провеждане на изборите.

Още при одобряването на първоначалната план-сметка преди вота, постоянният секретар на МВнР Ради Найденов, който е председател на работната група за организиране на изборите в чужбина, съобщи, че министерството е поискало с 10-15% повече, но ще търси начини да се вмести в орязания бюджет.

Като аргумент от МВнР посочиха, че президентските избори зад граница през 2006 г. са стрували 680 000 лева. Одобрени за разходи на МВнР обаче бяха 500 000 лева. В крайна сметка отчетът на ведомството на Николай Младенов сочи, че изразходвани за вота през октомври са 618 000 лева.

Сметната палата и Българското националните радио пък са надвишили лимита си средно с по около 65 000 лева.

Министерство на образованието, което отговаря за предоставяне на помещенията за гласуване, е употребило средствата си до стотинка. Ведомството е изхарчило всички отпуснати му 14 000 лева.

ГРАО и Министерство на отбраната дори спестили

Единствените две институции, които не са успели да похарчат отпуснатите им средства се оказват Министерство на отбраната и дирекция ГРАО към МРРБ, която отговаря за съставянето на избирателните списъци, които на този вот се оказаха сериозен проблем.

Така от отпуснати 80 000 лв. за организация на изборите в българските военни контингенти, Министерство на отбраната е употребило едва 11 000 лева. От 800 000 лв., предвидени за ГРАО, дирекцията е спестила 12 000.

Допълнителните финанси се приспадат от бюджета на всяко ведомство

От Министерство на финансите обясниха пред Mediapool , че за надскочените разходи няма да се “додават” допълнителни средства. Набавянето им щяло да става за сметка на бюджетите на самите ведомства.

Спестените пари на Министерство на отбраната пък отишли за покриване на недостига на възнаграждения на членовете на СИК, чиято обща стойност излезе малко над 1.5 млн. лв.

Оскъпяването дойде заради часовете положен извънреден труд от членове на секционните избирателни комисии в София, които получиха по 60 лева отгоре. За балотажа на 30 окотмври членовете на СИК-овете получиха по 10 лева над предвиденото им възнаграждение, като "бонусът" трябваше да ги мотивира да не напуснат заради неразбориите около първия тур на вота.

Основното перо за организация и провеждане на изборите е малко над 28 млн. лв., което се разпределя от Министерския съвет и отива за ЦИК и за провеждането на изборите във всички общини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?