Изчезнаха двама от убийците на студента Стоян Балтов

Майката на убитото момче обвини бившия прокурор Николай Кокинов и съдия Петя Крънчева

Протест през 2008 година с настояване за осъждане на убийците на Стоян Балтов

На 23 декември са обявени за общодържавно издирване двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. В затвора се намира само третият осъден Александър Данаилов.

Четири дни преди да започне тяхното търсене Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно присъдата на Софийския апелативен съд, с която тримата бяха осъдени на по 18 години затвор. ВКС потвърди и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.

Още същият ден прокурори са разпоредили на служители от "Съдебна охрана" да приведат тримата в затвора. На адресите, обаче, е бил открит само Александър Данаилов. Другите двама не били намерени. "Съдебна охрана" е уведомила прокуратурата.

На 23 декември сутринта двама прокурори са уведомили лично столичната полиция за изчезването на двамата.

Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са поредните осъдени, които изчезват преди да бъдат приведени в затвора. Миналата година избяга осъденият за убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров, който все още е в неизвестност. Преди това изчезнаха дупнишките ”братя” Пламен Галев и Ангел Христов.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт пред дискотека "Амнезия" в Студентски град.

Преди издаването на 18-годишните присъди Александър Данаилов и Светлозар Стоилов бяха с наложени от Софийския градски съд мерки за неотклонение "парична гаранция" и забрана да напускат страната. Вили Георгиев бе с мярка "подписка", а на него не е била издавана забрана за напускане на пределите на България. Мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява и контролира от МВР. В случая с Вили Георгиев обаче е нямало какво да се контролира.

Майката и братът на Стоян Балтов обявиха във вторник, че са предупреждавали властите, че убийците на момчето ще изчезнат.

"Нашите сигнали за изчезването им започнаха от декември миналата година и продължиха до момента. Писали сме до главния прокурор, главния секретар на МВР, до Бойко Борисов. Сега очакваме те да не бъдат намерени", каза братът на Стоян Балтов – Борислав пред Нова телевизия.

Отговорите на тези институции са, че не могат да направят нищо, докато не мине цялата процедура, която в нашия случай продължи шест години, разказа още братът на убития. "Ако бях Дядо Коледа, щях да купя ковчег на нашата съдебна система”, допълни той.

Майката на Стоян Балтов Зарка Димитрова коментира, че убийците на сина ѝ имат тежко криминално минало, а са били на свобода. Тя обвини за изчезването на убийците бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. "Една година водих война с него. Да отиде и да излежи присъдата на убийците. А ако не ги заловят, да ги излежи до живот”, каза Зарка Димитрова. За случилото се тя обвини и 4-и състав на Софийския градски съд. Председател на състава е съдия Петя Крънчева.

Във вторник Софийският градски съд, където делото за убийството на Балтов се гледа на първа инстанция, обявиха, че съдия Петя Крънчева е изменила мярката за неотклонение "задържане под стража” в "домашен арест” единствено за Вили Георгиев. Това ѝ определение е атакувано пред Софийския апелативен съд и потвърдено от него. След като Георгиев е оправдан от Крънчева, той е пуснат срещу подписка.

Мярката за неотклонение на подсъдимия Александър Данаилов е била изменена от задържане в "домашен арест” от съдия Андрей Ангелов още по време на разследването. И това определение е атакувано пред апелативния съд, който пуска Данаилов под гаранция от 6000 лв. Колкото до Светлозар Стоилов, за него никога не е определян постоянен арест. Още с привличането му като обвинеям, той е пуснат под гаранция.

Споделяне

Още по темата

Още от България