Издирването на миньорите в "Ораново" продължава бавно и мъчително

Хеликоптер доставя помпи за спасителните работи

Издирването на миньорите в "Ораново" продължава бавно и мъчително

Все още няма резултат от издирването на двамата миньори, останали под земята преди две денонощия след тежкия инцидент в мина "Ораново" в Симтли, при който загинаха други двама души. Не е известна все още съдбата на двамата издирвани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Спасителните работи вървят бавно и мъчително при тежки условия.

Това съобщиха в четвъртък областният управител на Благоевград Муса Палев и пристигналият отново в мината министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Работи се денонощно и без прекъсване от спасителните екипи при много трудни условия, но се напредва бавно, доколкото позволяват възможностите. Около 30 миньори и спасители участват в операцията по разчистването на свлачището, но при невъзможността да се използва техника, всичко се върши на ръка и с кофи, с които се изнася лепкавата като глина земна маса. Смените се "въртят" през няколко часа заедно със спасителите, каза Палев, цитиран от БТА.

Драгомир Стойнев съобщи, че от началото на инцидента спасителите са напреднали с 21 метра в минната галерия, затрупана от свлачището, която е с дължина около 55 метра. За денонощието напредъкът е около шест метра.

За съжаление, през нощта металните рамки, които подпират галерията са  изкривени, което пречи да се върви по-бързо. Ние не можем да си позволим да рискуваме живота на миньорите и на спасителите от специалните служби. В момента се поставят дървени подпори, което ще позволи да се монтират металните и да се продължи напред, разказа министърът.

Сутринта се е наложил още един взрив, тъй като спасителите са попаднали на още един скален масив, попречил на напредъка. Той не е бил толкова голям, колкото скалния къс, взривен предния ден.

След това пък е избила и много вода и глина, които трябва да се извлекат. Наличната помпа се е оказала недостатъчна, поради което се е наложило с военен хеликоптер да бъдат доставениа допълнителни помпи от мини "Марица-Изток" .

Работата е  много по-интензивна. Хората от екипите се "въртят" много по-често, за да имат възможност да си почиват и да се сменят на фронта на работата. Може да вкараме и 50 човека вътре, но пространството е много малко в минната галерия и повече хора не могат да работят едновременно, поясни Стойнев.

Екипът от минно-спасителната служба в Челопеч, който е пристигнал вчера, е използван за консултация, но не е могъл да даде алтернативен вариант за работа.

Рудникът в Челопеч е различен, с огромни пространства и галерии. Докато в "Ораново" "на предна линия" могат да бъдат не повече от трима души.

Случаят в "Ораново" аналогичен с този в "Мламолово" в Мини "Бобов дол"

Случаят в мина "Ораново" в Симитли е аналогичен с този от 14 февруари 1997 година в рудник "Мламолово" при Мини "Бобов дол". Това коментира пред БТА бившият кмет на миньорски град и дъгогодишен директор в мините Димитър Ганчев. Той припомни, че при инцидента в Мламолово са загинали шестима миньори, а причината за него беше воден пробив от горна камера.

Първите двама ги открихме още веднага, мъртви. Следващите двама открихме три дни по-късно, а едва на осмият ден и последните двама, каза Ганчев.

Според него при случая в "Ораново" се е получил пробив от иззетото пространство над съществуващата камера, където се е събрала вода.

Рудник "Мламолово" работеше съвместно с открития рудник "Христо Ботев". В Симитли няма открит рудник. Затова с предварителни сондажи, които трябва да са минумим 25 метра, трябва да се "извъртат" дупките, за да се види има ли вода, за да може тя да се отича. Това е единствената технология и абсолютно задължителна, за да няма подобни инциденти", коментира Ганчев и допълни, че жалкото е, че всичко се прави едва, след като стане нещастието.

Споделяне

Още по темата

Още от България