Издръжката на студент по-ниска от ученическата, асистентът по-зле платен от редник

Издръжката на студент по-ниска от ученическата, асистентът по-зле платен от редник

Стотици студенти и учени, както и ръководството и преподавателите на Софийския университет (СУ) “Климент Охридски“ излязоха на протест пред главния вход на учебното заведение във вторник – Деня на светите братя Кирил и Методий. Протестът е срещу икономиите в бюджетната сфера, които засегнаха и висшите учебни заведения и БАН. Затова протестът на СУ бе подкрепен от Съвета на ректорите и академията. Ректорите смятат, че това поставя ВУЗ-овете на ръба на оцеляването, а краят на тази и началото на следващата академична учебна година са под въпрос.

“Не сме политици, не казваме това, което обществото иска да чуе. Търсим истината, а тя е горчива. Държавната издръжка на студент през 2010 година е по-ниска с близо 20% от тази за ученик в средното училище. Сумата, която държавата отпуска за заплатата на редника в армията, е 628 лева. Заплатата на асистента в Софийския университет е 555 лева“, заяви в словото се пред събралите се студенти, учени и преподаватели ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

“СУ е на незавидното 282-ро място в Европа. Не се радваме, че друг български университет в първите 800 няма. Боли ни за обществото като цяло. Но пред нас няма нито един университет, който да не е финансиран в пъти по-добре от СУ, а зад нас са стотици, които са финансирани в пъти по-добре от СУ“, каза ректорът.

“Ние променихме България през последните 20 години, а не тези, които дават акъл отвън или се връщат едва сега. Не искаме да обучаваме емигранти. Учим тези, които след 15 години ще водят не само България, но ще бъдат и сред водителите на Европа. Те заслужават най-доброто, което може да им се даде“, посочи още Илчев.

“Подобни съкращения наказват работещите и можещите. Подобава на българската Алма матер да вдигне глас, защото университетът е призван да утвърждава независимостта като състояние на духа“, допълни ректорът.

Той заяви, че академичната общност не иска политически партии да яхват протеста им, но сред множеството бе забелязан главният редактор на в. “Дума“ и член на Националния съвет на БСП Ивелин Николов.

На стълбите пред главния вход на СУ беше поставена импровизирана каса – картонена кутия с надпис “Студентска каса антикриза“, пред която студентите хвърляха жълти стотинки. Протестиращи бяха направили и некролог с голям черен кръст и надпис БАН (1869-2010), СУ (1888-2010).

Студентският театър “Алма Алтер“ изпълни тематично представление, посветено на орязаните средства. На финала му актьорите се изтърколиха по стълбите пред главния вход на университета, показвайки какво ще се случи с тях, ако бюджетната субсидия на ВУЗ-а бъде намалена.

На протеста присъства и председателят на БАН акад. Никола Съботинов, който обяви, че академията продължава да върви по начертаната от нея реформа, без значение, че просветният министър Сергей Игнатов обяви намеренията си да спусне промените отгоре чрез изменения в Закона за БАН. Съботинов определи като “глупост“ намерението да се махне “шапката“ в лицето на централното управление на БАН.

Последва и коментар на самия министър на образованието Сергей Игнатов за случващото се, който бе  издържан в иронична стилистика. “Хубавото на днешния протест е, че най-после конфликтът между Софийския университет и БАН е изгладен и заедно правят крачка напред, коментира във Велико Търново Игнатов.

"Не е нормално, когато страната е в много тежка ситуация и се правят усилия да се избегне "гръцкия сценарий", Софийският университет, който има най-много пари от всички останали и винаги приоритетно е бил финансиран, да твърди, че поради политиката на правителството е доведен до колапс", каза още Игнатов.

В отговор на въпрос по повод предложението на Съвета на ректорите да бъде върнато платеното обучение в университетите, Сергей Игнатов заяви, че това е въпрос на политическо решение. Имаше подобна практика през 90-те години, но сега предстоят години, през които няма да има достатъчно студенти поради демографската криза и университетите ще изпълняват държавната поръчка "на ръба". Въпросът е кой ще плаща за празните аудитории, коментира министърът.

Премиерът Бойко Борисов също коментира протеста. Според него той е неуместен в година на криза. "Висшите учебни заведения трябваше да протестират, когато предишното правителство вдигна пенсиите и тогава да попитат откъде ще дойдат парите за това", заяви премиерът.

Президентът Георги Първанов обаче е на мнение, че ако България иска да развива образованието като приоритет, трябва да се подходи по-гъвкаво, защото то не може да се мери със същия аршин, както другите
сектори на живота.

"Аз внимателно слушах изказванията на двамата водещи ректори - проф. Илчев и проф. Борисов и виждам как при тях има не просто една загриженост, а една отговорна позиция, т.е., те са готови да направят своите стъпки в създаването на съответните антикризисни мерки и програми както за университетското образование като цяло, така и за всеки ВУЗ поотделно", коментира още президентът.

Още по темата
Още от България