Студенти и преподаватели от СУ излизат на протест

Студенти и преподаватели от СУ излизат на протест

Студенти и преподаватели от Софийския университет ще излязат във вторник на протест пред сградата на учебното заведение заради намалението на издръжката му в рамките на бюджетните икономии, приети от правителството. За своя протест академичното ръководство е избрало 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

Ректорът на университета проф. Иван Илчев коментира пред журналисти в понеделник, че не е справедливо Софийският университет да бъде засегнат наравно с всички останали университети, тъй като той поддържа 17 сгради паметници на културата.

За тяхната издръжка предишни години са били отпускани 6-7 млн. лв., а тази година за поддръжката им са дадени под два милиона, каза Илчев. Той припомни, че тази година държавната субсидия за университета е 90 на сто спрямо миналогодишната и допълнителните бюджетни икономии връщат издръжката на ВУЗ-а на нивата от 2005 година, когато са били обучавани с 2000 студенти по-малко.

“Това е академичен протест. На стълбите пред Софийския университет ще излязат членовете на Академическия съвет, наши преподаватели и студенти, ще прочетем кратка декларация, а университетският театър ще направи кратка пантомима”, каза Илчев.

Още миналата седмица той изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, с което ги информира, че с орязаната субсидия на университета ще му е трудно да завърши настоящата учебна година и ще му е почти невъзможно да започне следващата.

Недоволство от орязаните субсидии в понеделник изрази и ректорът на другия голям университет – за национално и световно стопанство (УНСС). Проф. Борислав Борисов коментира, че на практика ВУЗ-овете трябва да функционират с 80% от издръжката си при положение, че между 75% и 77% от нея отива за заплати.

“При това орязваме ние стигаме до положение да ликвидираме всякакви капитални вложения. Остават минимални разходи за канцеларски материали и заплати“, коментира Борисов. Според него това на практика означава, че университетите няма да ремонтират, няма да строят, няма да увеличават заплати, няма да купуват нова техника.

“Ние разбираме кризата, ясна ни е ситуацията. Дали сме няколко предложения, които решават един въпрос – след като държавата няма финансови възможности да осигури бюджетно финансиране на университетите, защо не им разреши те сами да изкарват пари от тяхната дейност“, коментира Борисов, който е и председател на Съвета на ректорите.

Именно в изготвения от съвета проектозакон за висшето образование е предвидено висшите училища да могат да създават търговски дружества и да развиват собствен бизнес .

Съветът на ректорите подкрепи принципно протеста на Софийския университет, но Борисов изрази собствена гледна точка по въпроса. Пред журналисти той коментира, че “приема един протест за основателен, когато някой съзнателно е тръгнал да унищожава някой“. “Тук няма съзнателно финансово унищожаване на университетите, аз затова предлагам другото – да се даде възможност на университетите да си изкарват пари с платено обучение”, заяви проф. Борисов.

Той даде пример, че в УНСС има капацитет да бъдат обучавани допълнително още 3000 души в платена форма на обучение. “В частните висши училища – студентите плащат по 2000 лв. или 3000 лв. на година. Таксата при нас е 1000 лв“, посочи той.

От БАН обявиха, че ще подкрепят протеста на Софийския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?