Премиерът Георги Близнашки:

Изключително тежко е положението с бюджета, енергетиката и банките

Тристранката се обедини около нуждата от актуализация на държавните финанси

Изключително тежко е положението с бюджета, енергетиката и банките

Положението с парите в държавната хазна е изключително тежко, проблемни сектори са и енергетиката и банковата сфера и без актуализация на бюджета за тази година, държавата не може да функционира нормално. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки пред синдикатите и бизнеса по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък.

Работодателските и профсъюзните организации подкрепиха подготвяната от служебния кабинет актуализация на бюджета, която да е първата задача на бъдещото Народно събрание след парламентарните избори на 5 октомври. Те обаче поставиха някои условия

Ревизията свърши, няма пари, заяви Близнашки пред Тристранката. "Истината е, че положението е изключително тежко. Действително в момента сме изправени пред много тежки проблеми. Пренасочваме средства от едни програми към други, за да можем да решаваме неотложни проблеми, по-специално въпроса с бедствията", обрисува състоянието с държавните пари премиерът.

Той посочи като проблемни сектори финансите на държавата, банковата сфера и енергетиката.

Вредният експеримент с цените на тока

"Въобще този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден. Създадоха се погрешни илюзии в нашето общество. Сега ще трябва да извървим един път на едно плавно покачване на цените така или иначе", заяви Близнашки. По думите му създаденият от правителството Енергиен борд ще търси решение за минимизиране на загубите в енергетиката ,които към момента са 3 млрд. лв. с опция да достигнат 5 млрд. в края на 2015 г., ако не се вземат бързи мерки и решения."Трябва да постигнем известна стабилизация в тази сфера, защото хората са изключително чувствителни”, допълни министър-председателят.

Той изрази съжаление, че предишният парламент не е извършил актуализация на републиканския бюджет, а само на парите на Здравната каса, която въпреки предоставените ѝ в края на юли допълнителни 225 млн. лв. вече е поискала още 117 млн. лв. като нова актуализация на бюджета ѝ до края на годината.

Министерства може да останат без заплати

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи пред синдикалните и бизнес партньори, че ако не се актуализира бюджетът за тази година, има опасност да не стигнат парите за заплати в някои ведомства:

"Проблемът идва още от самото съставяне на бюджета и необяснимата за мен промяна със Закона за изменение бюджета на НЗОК, с който отново се намаляват бюджетите на министерства и ведомства с 5%. Няма как да не даде отражение върху нормалното функциониране на системите", каза Ананиев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще подкрепи актуализация на бюджета, но поиска и пари за забавени заплати в редица държавни предприятия и предупреди, че на прага на учебната година и учителите са застрашени

По думите му вземането на 19 млн. лв. от просветното ведомство блокира редица ключови програми и така няма да има 10 млн. лв. за изплащане на договорено увеличение на минималната заплата на непедагогически парсонал.

Президентът на КТ "Подкрепа“ Константин Тренчев заяви само, че "аз лично с удоволствие бих потърсил отговорност на видния депесар Петър Чобанов".

Доверие към кабинета извън страната

Близнашки заяви още пред партньорите от Тристранката, че неговото правителство се ползва с високото доверие извън страната. Показателен бил фактът, че подписването на партньорското споразумение за новия програмен период е направено веднага след неговото встъпване. Ако се усвоят планираните до 2020-та година европари, се очаква жизненото равнище у нас да се повиши с 38 процента, посочи Близнашки.

По думите му, кабинетът работи с ясното съзнание, че основната цел е подготовката на изборите и осигуряването на спокойствие. В този контекст се правят и смените на областните управители, обясни премиерът, който е силно критикуван най-вече от БСП за освобождаването на областни управители, което върви трета седмица.

Направихме промени в региони, където областните управители са прекомерно политически оцветени, заяви Близнашки. "Няма да скрия, че критерии за мен бяха резултатите от последните европейски избори. Така се прави навсякъде по света, това са политически назначения, това са представителите на централната власт в регионите, те не са лично представители на министър-председателя", посочи той.

Близнашки припомни призива си към областните управители, които ще участват в изборите, да подадат оставки, за да не създават изкуствено напрежение. Някои вече са го направили, но при други ще се наложи да се търси по-твърдо решение, каза премиерът.

Порочните квотни назначения на областни управители

"Бях много неприятно изненадан от областния управителна Хасково, който си позволи да направи едно изявление, че той не е назначен от Георги Близнашки и няма да си подава оставката пред него, че той е посочен от ДПС. Това са неща, към които цялото общество трябва да проявява нетърпимост, те нямат нищо общо с ценностите на демокрацията или принципите на конституционната правова държава", коментира Близнашки.

По думите му наследството на квотното разпределение на подобни длъжности е изцяло порочно и трябва да се замени в бъдеще време.

"В утвърдените демокрации има случаи, когато правителствата се сменят, но областните управители остават, стоят по 20-30 години, защото са доказани професионалисти, които си разбират от работата. Дано доживеем и до този момент да имаме устойчива постоянна администрация, която да не се влияе от политическата култура, но това са мечти за бъдещето", каза още Георги Близнашки.

"Нашето желание е да успокоим политическите страсти и да организираме нормални избори, които да осигурят легитимен резултат", декларира министър-председателят.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?