Изложбата с българските “клекала” все пак бе открита в Брюксел

Изложбата с българските “клекала” все пак бе открита в Брюксел

Изложба на художествената инсталация "Ентропа", около която се разрази скандал с усърдното участие на официалните български власти, все пак бе открита официално в четвъртък във фоайето на сградата "Юстус Липсиус" на Европейския съюз при огромен интерес на медиите, предадоха информационните агенции.

Инсталацията бе направена по поръчка на Чешкото председателство на ЕС по случай встъпването му в длъжност. Замисълът бе на нея в шеговита модернистична форма да бъдат представени 27-те членки на общността. Авторът на произведението – художникът Давид Черни, известен с провокативните си произведения – успя да направи така, че и този път да събере интереса и да извика полемики у зрители, медии и официални лица.

Изображението на България като свързани едно с друго клекала, представени в брошурата към изложбата като “турска тоалетна”, предизвика гнева на официалните български власти, които без капка чувство за хумор не видяха нищо шеговито в закачката и поискаха немедлено “страната ни” да бъде махната от инсталацията, забравяйки, че все пак става дума за художествена творба, а не за административен акт. Доста “солени” послания имаше и в другите визии на Черни за страните от ЕС, но, кой знае защо, съответните държави не скочиха.

В четвъртък на пресконференция по повод на откриването на изложбата чешкият вицепремиер Александър Вондра представи извиненията на чешкото председателство до “всички онези, които са се почувствали обидени от монументалната скулптура на Черни”.

Вицепремиерът Вондра се извини специално на България и се обърна към посланика на страната ни в ЕС, присъстващ на пресконференцията, с думите: "Готови сме да разговаряме. Ако продължавате да настоявате за демонтирането на модула, ние ще го направим."

Въпреки дипломатично изразената готовност да бъде свален българският модул от композицията, това не стана и инсталацията освен че остана с българските “кенефи”, но и бе специално осветена. Така събраното множество видя как по сините и червените тръби между макетите на клекала, покриващи картата на България, започнаха да примигват светлини, впрочем както и в останалите части на инсталацията.

Давид Черни, придружен от двамата си помощника, с които изработи инсталацията, също поднесе извиненията си и повтори, че не е искал да обиди нито една страна, а да провокира размисъл над стереотипите и клишетата. По-рано той сподели пред български медии, че идеята за “нужниците” като илюстрация на България му е дошла, когато си спомнил за първото си пътуване в страната ни преди много години. Тогава бил шокиран от тоалетните по пътя си из България и те му направили най-поразяващото впечатление.

“Това бе първият ми най-силен спомен от вашата страна, който бе силен и за други мои приятели. Не че сме искали да кажем, че България е тоалетна – нищо подобно. Нито че страната ви е мръсна. Не смятаме и турските тоалетни за мръсни. Само искахме да откроим различното. И да избягаме от клишетата”, каза Черни пред български всекидневник.

Чешки журналисти коментираха в Брюксел, че председателството на тяхната страна е било изправено пред твърде деликатната задача – ако поиска да бъде свалена инсталацията, може да бъде обвинено в цензура и посягане на свободата на изказ и творчество. Ако махне само България – че прекроява картата на Европа и самоволно изважда страна членка от общността. Така че чехите са предпочели да се ограничат със сконфузени извинения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?