Янаки Стоилов води преговорната група с ГЕРБ

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради изборната загуба

Атанас Мерджанов уточни, че оставката е "предложена" на председателя, а негово решение е дали ще я преиеме

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради изборната загуба

Цялото Изпълнително бюро (ИБ) на БСП е подало оставка в петък, на второто си заседание след парламентарните избори, поемайки по този начин отговорност за разгромяващия резултат.

Интересен детайл е, че членовете на Националния съвет на БСП, които се събраха да заседават в петък следобед, през цялото време не е били известени за това решение и научили едва накрая, когато евродепутатът Георги Пирински им съобщил.

По-късно вечерта пред агенция "Фокус" пък говорителят на бюрото Атанас Мерджанов заяви, че ИБ не е подало оставка, а "я е предложило на председателя и негово решение е дали ще я приеме".

Пред Mediapool членове на бюрото заявиха неофициално, че са се разбрали с лидера на партия колективно да подават оставка. "Действа се на доверие - не сме подписвали лист хартия, но де факто Миков започва да прави бюро по негов модел, ако иска да запази някой от нас - ще го стори", обясниха висши социалисти. "В крайна сметка работим в оставка до момента, в който председателят не предложи на пленума ново ръководство", казаха те.

След разгрома на парламентарните избори 2009 година отново цялото ИБ на БСП декларира оставките си, но тогавашния лидер Сергей Станишев запази голяма част от състава му и в новия, избран месеци по-късно. В левицата очакват подобно действие и от Миков. "Няма как да не запази някои от нас, няма достатъчно подготвени кадри", кааха от БСП.

В момента в тясното ръководство, декларирало оставките си, влизат петимата заместник-председатели: Георги Пирински, Димитър Дъбов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов и Евгений Узунов. Секретари са Антон Кутев, Бойко Великов, Катя Николова и Кристиян Вигенин. Ангел Найденов, Вероника Делибалтова, Владимир Топенчаров, Деница Караджова, Дора Янкова, Захари Геогриев, Илияна Йотова, Йордан Стойков, Калоян Паргов, Милко Багдасаров и Станислав Владимиров са членове, а говорител е Атанас Мерджанов.

Освен причините за изборната загуба, социалистите обсъждаха с каква позиция да отидат на преговорите с ГЕРБ в понеделник, когато започват консултациите за бъдещ кабинет начело с Бойко Борисов.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, говорителят на партията Атанас Мерджанов и Захари Георгиев са екипът, излъчен от Националния съвет на БСП да преговаря с определената от ГЕРБ дамска тричленка Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева.

Тричленката на БСП е получила проучвателен мандат за разговори. Най-общата позиция, която ще застъпят е, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще защитават интересите на своите избиратели. Решението и мандатът за евентуални последващи преговори ще бъдат определени отново от Националния съвет, което е в контраст с практиката в БСП по времето на бившия ѝ дългогодишен лидер Сергей Станишев, който важните решения се вземаха от ИБ и пленумът бе уведомяван впоследствие.

Малко по-рано в петък Бойко Борисов заяви на пресконференция, че вече търси коалиционна формула на управление с подписано споразумение, включващо участие на министри от партиите, подкрепящи кабинета. Той обаче отхвърли възможността за широка коалиция по германския модел със социалистите, тъй като изборният им резултат е много малък и чисто математически мнозинството на ГЕРБ и БСП от 123 депутати няма да е стабилно.

Лидерът на БСП Михаил Миков и заместникът му Янаки Стоилов заявиха още в нощта на изборите, че полученият резултат им отрежда ролята на опозиция, след което Борисов ги обвини, че са "погребали" възможността на широка коалиция.

Не всички в Националния съвет на БСП са на мнението, че партията трябва да остане в опозиция. За подкрепа на кабинет на ГЕРБ под една или друга форма са се изказали бившите министри от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, хората около Кирил Добрев и др.

Вариантът, който би обединил различните мнения, е БСП да се ангажира със ситуационна подкрепа за кабинет на малцинството на ГЕРБ, след като предварително се разберат кои са темите и въпросите, по които могат да постигнат съгласие. Това би означавало управление с ограничен периметър на действие и сравнително кракът срок. Междувременно обаче ГЕРБ се отказаха от формулата "кабинет на малцинството".

В началото на пленума се е изказал лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев, който е изброил трите възможни сценария - или дясна коалиция начело с партията победител ГЕРБ, или голяма коалиция, или предсрочни избори.

Изявлението му е било прието със смесени чувства, тъй като не казва нищо ново за ситуацията, а освен това е било възприето като опит дискусията на пленума да се върнат в мъртва точка, разказаха участници пред Mediapool.

Преди да приключи пленума Атанас Мерджанов каза пред репортери, че дискусията за изборната загуба е била много разгорещена и самокритична. "Без съмнение, промени в Изпълнителното бюро ще има, които ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в близко време", каза Мерджанов, без да споменава, че оставката на ИБ вече е факт.

Този ход се разглежда като жест към новия лидер на партията Михаил Миков, тъй като сегашното ИБ бе назначено от бившия председател Станишев. Миков бе избран начело на БСП два месеца преди парламентарните избори след оставката на Станишев, предшествана от провала на евроизборите.

Новият състав на ИБ трябва да бъде ясен след две седмици.

Мерджанов уточни, че персонално никой не е искал оставката на председателя Михаил Миков. "Това по-скоро се съдържаше в изказването на Георги Кадиев, тъй като той повтори онова си изявление във Фейсбук за оставки на Изпълнителното бюро и целия Национален съвет и нов конгрес”, поясни той.

Според него изборът ново ИБ това най-вероятно ще бъде съчетано със структурирането на новата ПГ на БСП, за да няма и дублиране на функции от ръководството на партията и групата. Поставена бяха въпроси и с оставка, включително и на председателя на ИБ. До момента надделява мнението, че емоциите не са най-верният тон в такава ситуация, каза Мерджанов. Направени бяха доста предложения, надделява мнението, че този самокритичен тон и процес за оздравяването на партията трябва да продължи, а да не бъде заключен само в едно заседание, информира той.

Участници в пленума разказаха, че този път социалистите не обвиняват за загубата никой друг, освен себе си. Сметките показвали, че всеки член на БСП е привлякъл по не повече от двама-трима гласоподаватели. Имало е и мнения, че причина за разгрома са партията на бившия президент Георги Първанов АБВ, която успя да влезе в парламента с 4%, както и "Движение 21" на бившия депутат от левицата Татяна Дончева.

Според други критики БСП е изпуснала проруския си електорат заради проевропейските позиции на бившите си министри Кристиан Вигенин и Ангел Найденов. Социологът Юрий Асланов обаче обяснил, че позицията на тези министри не е била такъв сериозен фактор за отблъскване на левия електорат, колкото неодобрението на съвместното управление с ДПС, разказаха неофициално социалисти за провелия се дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България