Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изпълняващите водни проекти общини първенци в усвояването на европарите

Община Грамада е единствената без нито един усвоен лев през изминалата година, сочи проучване на ИПИ

1 коментар
Изпълняващите водни проекти общини първенци в усвояването на европарите

Изпълняващите водни проекти общини са първенци в усвояването на средствата в периода от 31 януари 2014 до 31 януари 2015 г. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за усвояването на средствата от структурните и кохезионните фондове на ЕС.

Така съвсем естествено малката община Костинброд е безспорният номер едно с 4829 лв./човек. Костинброд, в който живеят над 17 000 души, изпълнява мега воден проект за 97.4 млн. лв., който е пред приключване и това е основната причина да се нареди на първо място.  Останалите изпълнявани проекти от общината са малки на общата стойност 8 млн. лв. за изминалия програмен период 2007-2013 г., сочи справка в информационната система ИСУН.

Община Грамада, която се намира в най-бедния регион на ЕС – Северозападния, не е усвоила нито лев от кохезионния и структурните фондове на ЕС, сочат още данните на ИПИ.

Проучването показва, че местната власт е "пристрастена" към европейските пари заради ограничените собствени ресурси за капиталови разходи. Темпът на усвояване на европарите от общините е "изключително неравномерен", сочи проучването на ИПИ.

ИПИ не забелязва "разделителна линия" между общините в Северна и Южна България в усвояването на европарите. Разликата в инвестираните евросредства обаче е тройна, като се отчетат и проектите изпълнявани от държавни структури. Според данните в системата за еврофондовете ИСУН в Южна България са вложени близо 12 млрд. лв. спрямо 4 млрд. лв. в Северна към средата на март 2014 г.

ИПИ не вижда и "разделителна линия" по отношение на усвояването на средствата от малки и големи общини. В проучването на ИПИ не са обхванати средствата, които усвояват общините от земеделския и рибарския фондове на ЕС, най-вероятно поради липсата на обобщена информация, както е за останалите.

Общините са усвоили 4.1 млрд. лв. за година

Българските общини са получили близо 4.1 млрд. лв. като бенефициенти на кохезионния и структурните фондове на ЕС към 31 януари 2015 г. Това е стойността само на реално изплатените вече суми, уточняват от ИПИ.

Средната усвояемост на глава от населението за страната е 565 лв./човек, което е с 49% повече от отчетените към същата дата на миналата година 380 лв./човек. С други думи, сумата, която общините са получили само за тази една година, се равнява на половината от общо изплатените им в периода от приемането на страната ни в ЕС до 31 януари 2014 г., посочват от ИПИ.

Тази тенденция на по-бързо усвояване беше налице и през миналата година и отразява както ускореното разплащане в края на предишния програмен период, така и повишаващия се проектен капацитет и опит на самите общини, коментират от ИПИ.

Габрово и Бургас – шампиони на областно ниво

За поредна година област Габрово е шампион по усвояване на европари с 1360 лв./човек към 31 януари 2015 г. На второ място, както и година по-рано, се нарежда област Бургас с 1152 лв./човек. Причината за това е, че и в двете области се изпълняват големи проекти в секторите води и отпадъци от местната власт, като Габрово изпреварва Бургас заради по-малкия брой жители в областта.

След тях се нарежда област Ловеч с 981 лв./човек, като успява да измести Софийска област, която миналата година заемаше трето място.

Най-ниско е оползотворяването на европарите в областите Сливен (349 лв./човек), Русе (309 лв./човек) и Кюстендил (286 лв./човек).

Разликата между областта с най-много и най-малко усвоени средства се увеличава от 787 лв. към 31 януари 2014 г. до 1074 лв. към 31 януари 2015 г., т.е. различията в степента на усвояване се задълбочават през последната година, посочват от ИПИ.

В 44 общини са усвоени над 1000 лв. на човек за година

В 44 общини са усвоени над 1000 лв. на човек от населението в периода януари 2014 – януари 2015 г. Сред тях са Костинброд, Пирдоп, Хисаря, Бяла, Созопол и Кричим, които са усвоили над 3000 лв./човек.

В 37 общини са усвоени под 1000 лв./човек, но над средното 565 лв./човек за страната. Община Благоевград заема последната позиция в тази група с оползотворени 568 лв./човек.

В повече от половината от общините в страната (152) са усвоени между 565 и 100 лева. По традиция тази група е най-голямата. Тук присъстват Столична община, както и общините Пловдив, Русе и Плевен. Причината Столична община да попадне тук е, защото тя не е бенефициент по редица инфраструктурни проекти, въпреки че се изпълняват на нейна територия, като най-големият от тях е метрото. Ако се включат всички проекти изпълнявани на територията на Столична община, то София най-вероятно ще бъде в челните позиции.

В 30 общини са усвоени по-малко от 100 лв./човек, като броят на тези общини през 2014 г. беше 52, сочи проучването на ИПИ.

И през 2015 г. в страната има голям брой общини (30 на брой), в които усвоените до 31 януари средства са под 100 лв./човек. През миналата година в тази група попадаха областните центрове Кюстендил и Пловдив, които обаче вече са усвоили съответно по 161 лв./човек и 123 лв./човек.

Прави впечатление, че само за последната година най-много средства като абсолютна стойност са били усвоени от варненската община Бяла (1600 лева/човек) и други курортни общини – Созопол (1141 лева на човек), Несебър (458 лв./човек), Поморие (418 лв./човек) и Банско (525 лв./човек), както и Малко Търново (689 лв./човек), посочват от ИПИ. Това се дължи на големите водни проекти изпълнявани от тези общини, чието приключване е именно в периода 2014 – 2015 г.

"Съпоставка между 30-те общини, които са усвоили под 100 лв./човек и 30-те най-добре представящи се общини показва, че не са налице ясни териториални зависимости при усвояването на европейски средства. Наблюдава се, обаче, силна концентрация на общини с високо усвояване на средства в област Пловдив и силна концентрация на общини с ниско усвояване на европейски средства във Видин", посочват ИПИ.

Може би най-хомогенните териториални "клъстери" от общини от гледна точка на получените средства от европейските фондове са София (област), Пазарджик и Пловдив, където се намират общо девет от 30-те общини с най-висока усвояемост и само една от 30-те с най-ниска усвояемост.

Във областите Варна и Бургас са шест от 30-те общини с най-висока усвояемост и само една от 30-те с най-ниска усвояемост.

В областите Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол се намира само една от общините с най-висока усвояемост и седем от общините с най-ниска усвояемост.

В областите Видин, Монтана и Враца пък попада само една община с висока усвояемост и шест от общините с най-ниска усвояемост, посочват от ИПИ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Авакум Захов
    #1

    Всички в ИПИ са едни "стажанти". Ако 231 от общо 265 общини са селски и не се изследва разпределението на ресурса от ПРСР, изследването им е като зала с криви огледала. Съвсем друг е въпросът, че публикуваната от ДФЗ информация е неизползваема - трудно може да се групира териториално (проектите на НПО и църквите).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.