Израел декриминализира ползването на марихуана

Плантация за отглеждане на марихуана край Назарет.

Правителството на Израел одобри да се декриминилазира използването на марихуана.

Предвижда се, че ако човек бъде хванат да употребява марихуана на обществено място, да плаща глоба, но да не бъде съден за престъпление.

Глобата ще е около 270 долара, а при повторно задържане ще бъде удвоена. При трето нарушение се предвижда задържане от властите, но за относително кратък срок. Само в случай на четвърто нарушение ще бъде завеждано дело.

Средствата, събирани от глоби, ще бъдат насочени към програми за борба с наркоманиите.

Израел стана първата държава в Близкия Изток, която декриминализира употребата на марихуана, отбелязва Би Би Си.

Израел е световен лидер в областта на изследванията за приложението на марихуаната за медицински цели.

По думите на проф. Рафаел Мешулам от еврейския университет в Йерусалим, преимуществата на канабиса се изучават както от "химическа, така и от фармакологична гледна точка".

По официални данни на израелското здравно министерство, около 25 хиляди човека в страната имат право да получават медицинска марихуана. Много от тях страдат от онкологични заболявания, а канабисът е едно от малкото средства, които, според изпиващите го лекари, е в състояние временно да облекчи болката и нервното напрежение.

Има и хора, които пушат марихуана по предписание на лекари психиатри. В страна, в която стресовите ситуации съвсем не са рядкост, хората често се обръщат към специализирана психологическа помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?