Изселническо дружество в Турция призовава да се гласува за партията на Касим Дал

Председателят на Дружеството за солидарност на балканските турски изселници (БТГДД) Хасан Бююкатеш подкрепи Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов преди предстоящите на 12 май избори в България, като обвини Движението за права и свободи (ДПС), че досега "не се е погрижило" за българските турци, предаде агенция ИХА, цитирана от БТА.

По думите на Бююкатеш, който говори на пресконференция в Къркларели, "турците, които живеят в България понасят несправедливости, корупция и бедност", а доскоро единствената партия на етническите турци в България - ДПС, не се е погрижила досега за тях. Изтъквайки тази причина, той заяви подкрепата си за НПСД и призова турските изселници да упражнят правото си на вот в полза на тази партия.

"Нашите сънародници, които живеят в България, не могат да се избавят от трудностите за осигуряване на прехраната. Макар и в затруднено положение, те дълги години безусловно даваха гласа си на единствената турска партия ДПС. Този път, на парламентарните избори в България, които ще се произведат след няколко дни, трябва да променим посоката," каза той.

Бююкатеш призова за подкрепа за НПСД, припомняйки предизборните обещания на тази политическа формация за прозрачност в съдебната система, край на корупцията и бедността, ниски данъци и пр. Председателят на изселническото дружество в Къркларели заяви, че на НПСД трябва да бъде даден шанс да се опита да изпълни обещанията си, като подчерта: "Трябва да подкрепим номер 6 в интегралната бюлетина, като не се отклоняваме от линията на Турция".

От изказванията в последно време на представители на управляващите среди личи подкрепата на правителството на Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган за НПСД, твърди агенцията.

Дружествата на турските изселници от Балканите не са единни в подкрепата си за една от двете партии на етническите турци в България. Други изселнически организации демонстрираха предпочитания към ДПС преди изборите, настоявайки, че вотът на избирателите от турски произход не бива да се разцепва.

Заради големия брой български изселници в Турция в страната ще бъдат отворени 86 изборни центрове. Очаква се над 100 000 български граждани, които имат и турско гражданство, да участват в изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България