Преди СДС да си избере нов лидер

Кабаиванов призова за дясно обединение без "самоопределили се за аристократи"

Кметът на Карлово се разграничи от ГЕРБ, обивни ДСБ за връзки с Борисов и поиска оставка на Орешарски

Кабаиванов призова за дясно обединение без "самоопределили се за аристократи"

Съюзът на демократичните сили (СДС) няма да бъде причина за несъстояло се дясно обединение, декларира партийният председател в оставка Емил Кабаиванов пред делегатите на 21-та Национална конференция на формацията в събота.

На двудневното събитие в столицата ще бъдат направени промени в ръководството на партията след оставката на Кабаиванов, под чието ръководство формацията получи 1.3% на изборите на 12 май.

"Трябва ни широко дясно обединение, без менторство и самоопределили се аристократи в политиката, на равноправни партньори,” коментира лидерът.

Позицията му обаче е очертава противоречие с намерението на няколко други десни формации начело с ДСБ за създаване на реформаторски блок. От преговорите по инициативата бяха изключени предишните управляващи от ГЕРБ, както и СДС заради близките си отношения с партията на Бойко Борисов.

"Ако можем да постигнем широко дясно обединение и да бъдем активна част, дясното ще има бъдеще,” заяви Кабаиванов.

Той каза, че СДС е подала ръка веднага след парламентарните избори за десен съюз, в който политическите формации да запазят своята идентичност, но и да могат да излъчат и предложат обща програма за развитието на България.

В доклада сиКабаиванов настоя за оставка на кабинета "Орешарски" и подчерта, че когато парламентът се ползва с доверието на по-малко от една трета от гражданите и правителство, одобрявано от половината от тази една трета, единственото лекарство са изборите.

"Дали ще са есента, или по-късно, в рамките на няколко месеца те ще се случат и ние трябва да работим за тях", каза той, цитиран от „Дневник“.


ГЕРБ, "Синята коалиция" и парламентарните избори

В доклада си председателят на СДС и кмет на Карлово направи обзор на отношенията си със Синята коалиция и ГЕРБ. По думите му проблемите в коалицията, създадена от Иван Костов и предшественика му в СДС Мартин Димитров започнали от самото начало на парламентарното формирование.


По думите му, за разлика от бившите си партньори от ДСБ и сегашната "Синьо единство", която се създаде от изключените и напуснали СДС Мартин Димитров, Надежда Нейнски и Ваньо Шарков,  Съюзът на демократичните сили никога не бил подкрепял правителството на ГЕРБ.

"Докато СДС нямаше представители в изпълнителната власт, ДСБ имаше заместник-министри", каза Кабаиванов.

"Ние по никакъв начин няма да се съгласим, че СДС е стояла близко до управляващите, а другите наши партньори са били опозиция – фактите говорят точно обратното", каза  той.


Кабаиванов посочи, че след няколко неуспешни опита за комуникация с ръководството на ДСБ създал коалицията СДС с "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, движение "Гергьовден" на Любен Дилов, Радикалдемократическата партия и БСДП, за да възвърне съюза от 90-те години, който определял посоката на развитие на България.

„Оставам в ръководството“

Той обвини бившия лидер на ДСБ Иван Костов и Мартин Димитров за това, че СДС не са имали представители в секционните избирателни комисии на парламентарните избори. Добави, че бивши личности, свързани със Съюза на демократичните сили, както и "социолози и политолози" щедро убеждавали хората да не гласуват за СДС.

Въпреки това Кабаиванов носел отговорност като председател, затова подал оставка и заявил, че няма да се кандидатира отново.

Веднага след това кметът на Карлово обясни, че би останал в ръководството на партията. Той каза, че е обмислял да напусне, но областните организации в Пловдив и областта го убедили, че в името на приемствеността е добре бившият председател да бъде част от ръководството, за да стане ясно, че скандалите и интригите в партията са минало.

Очаква се в събота Националната конференция  на СДС да избере нов председател на партията.

Софийската организация е издигнала члена на Националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, Каварна е дала подкрепата си за главния секретар на формацията Константин Арабаджиев, номинация е получил Божидар Лукарски, а структурата в Добрич е номинирала Детелина Симеонова - водач на листа на предсрочния парламентарен вот.  Петият кандидат е председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев.

За да се стигне до избор на нов председал от Националната конференция, обаче СДС първо трябва да промени устава си, тъй като в момента лидер се избира от вътрешен вот, а не от делегатите на разширеното ръководство на формацията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България