Божидар Лукарски:

СДС иска да е част от реформаторския блок, но без да се извинява за подкрепата си към ГЕРБ

В партията на Борисов има "читави хора, които могат да водят реформаторска политика"

СДС иска да е част от реформаторския блок, но без да се извинява за подкрепата си към ГЕРБ

СДС иска да стане част от десния реформаторски блок, който в неделя излезе с декларация за общи политики. Партията обаче няма намерение да се извинява за оказаното сътрудничество на ГЕРБ по време на мандата на Бойко Борисов. Това заяви новоизбраният лидер на СДС Божидар Лукарски в ефира на бТВ във вторник.

Членството в новото обединение, по думите на Лукарски, не е явяване на кандидат-студентски изпит.

"С т.нар. реформаторски блок имаме общи идеи и политики, имаме и консенсус за реформи. Не е етично да ни канят да се покаем, не сме в изповедалнята. СДС е преживяло доста”, уточни лидерът на партията, който бе избран в събота.

Лукарски коментира и поведението на напусналия преди месеци СДС Христо Панчуков, който призова СДС да се извини. По думите на Лукарски създателят на "Синьо единствено“ се държи като "госпожица, която я щипят.”

Лидерът на СДС коментира, че сега вече партията му дава негативна оценка на управлението на ГЕРБ и не предвижда сътрудничество с тях. Той обаче уточни, че "ГЕРБ е сериозна партия и сега е моментът да докаже че има място в дясното“. По думите му във формацията на Бойко Борисов има читави хора, които "могат да проведат реформаторски политики”.

Лукарски също смята, че в момента депутатите от ГЕРБ трябва да се върнат в парламента. 

Новият лидер на СДС бе избран в събота на Националната конференция на партията. До нея се стигна след като кметът на Карлово и бивш председател на съюза подаде оставка заради ниския резултат на парламентарните избори, когато СДС получи подкрепата на 1.3% от гласувалите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?