Кабинетът ще опита да вземе 1 млрд. лв. заем от Брюксел за схемата 60/40

Кабинетът ще опита да вземе 1 млрд. лв. заем от Брюксел за схемата 60/40

Правителството ще опита да финансира схемата 60/40 за запазване на заетостта със заем от Европейската комисия по новата програма SURE. Целта е прехвърлените от бюджета в НОИ 1 млрд. лв. да бъдат финансирани с евтин заем от Брюксел на стойност около 500 млн. евро.

Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на финансите Маринела Петрова пред бюджетната комисия в сряда. Комисията одобри промени в закона за Бюджет 2020, с които таванът на новите държавни гаранции, които може да поеме правителството, се завишава от 1.5 млрд. лв. на 1.8 млрд. лв., тоест с 310 млн. лв.

210 млн. лв. (107.5 млн. евро) са гаранциите, които България ще предостави, за да стартира програмата на ЕС SURE, която ще финансира програми в държавите членки за запазване на заетостта по подобие на българската схема 60/40. При нея държавата поема 60% от заплатата и осигуровките на работници в засегнати от Covid-19 сектори за максимум от 3 месеца, като условието е хората да бъдат запазени на работа за поне още толкова време.

Общият бюджет на SURE ще бъде 100 млрд. евро, които ще бъдат набрани чрез емитиране на дълг на международните финансови пазари от Европейската комисия. За целта 27-те държави членки трябва да учредят държавни гаранции от общо 25 млрд. евро. Участието на България е с въпросните 107.5 млн. евро.

Срещу това всяка от засегнатите от Covid-19 държави членки ще може да кандидатства за финансиране по програмата, което ще бъде предоставено под формата на евтин заем.

За България, която вече финансира схемата 60/40 с пари от бюджета, новата евромярка ще е изгодна, защото ще облекчи кабинета по отношение на тегленето на нов дълг на международните пазари.

Все още обаче не е ясно дали България ще бъде одобрена за финансирането и на каква стойност ще бъде то.

"Вече водим разговори с Европейската комисия по темата. До 26 юни е срокът да попълним и да внесем таблиците", посочи зам.-министър Петрова.

По отношение на другите 100 млн. лв. гаранции Петрова каза, че те са за финансиране на Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка. Тя ще финансира проекти на малки и средни предприятия за преодоляване на кризата с Covid-19. Програмата е на обща стойност 25 млрд. евро, а участието на България ще е с 51.2 млн. евро.

"По отношение на Паневропейския фонд – там тепърва ЕИБ ще изчиства детайлите за набирането на проекти", посочи Петрова.

Ако евролидерите успеят да се договорят за предложения мащабен възстановителен фонд към бюджета на ЕС за 750 млрд. евро, България ще трябва да издаде допълнителни държавни гаранции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес