Стартира продължението на мярката 60/40

До момента са изплатени над 153 млн. лв. на 20 225 фирми

Стартира продължението на мярката 60/40

От днес - 15 юли, започва подаването на документи за държавна помощ за работодатели за запазване на заетостта на служителите им по новия дизайн на мярката 60/40, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Мярката 60/40 беше удължена до 30 септември 2020 г. Целта е запазване на заетостта след периода на извънредното положение.

Компенсации ще се получават за до три месеца - юли, август и септември, в размер на 60% от осигурителния доход за май 2020 г. и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Фирмите трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020 г.

Очаква се с новия вариант на мярката около 300 000 души да запазят доходите си.

В предишните три месеца над 160 000 работници останаха на работните си места.

Изплатените средства по 60/40 до момента са над 153 млн. лв. на 20 225 фирми.

За новия дизайн работодателите могат да подават заявления в съответните Бюра по труда, чрез лицензиран пощенски оператор и електронно чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ).

Ако работодателят има повече обекти в различни населени места, може да подаде общо заявление в Бюро по труда, на чиято територия се намира поне един такъв.

От Агенцията по заетостта препоръчват на работодателите, които осъществяват дейност на обекти на територията на Столична община и извън нея, да подават документи за кандидатстване в Дирекция "Бюро по труда", която обслужва територията на обекта извън София.

Образци на документите и повече информация за условията и процедурата по кандидатстване може да се намерят на сайта на Агенцията по заетостта в рубрика "Финансови стимули за запазване на заетостта".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес