Как да пазаруваме безопасно лекарства в интернет?

Как да пазаруваме безопасно лекарства в интернет?

Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) съветва гражданите да не купуват лекарствени продукти от неоторизирани уебсайтове или други търговци, целящи да експлоатират страха и грижите на хората, породени от продължаващата пандемия от коронавирус.

Фалшиви лекарства и обещания

Подобни търговци спекулират с твърдението, че продуктите им могат да лекуват или предпазват от Covid-19, както и че осигуряват покупката на автентични лекарствени продукти, които не са налични или са труднодостъпни в законната лекарствоснабдителна мрежа. В подобни случаи е много вероятно да става въпрос за фалшифицирани лекарствени продукти.

Фалшифицираните лекарствени продукти са фалшиви лекарства, които търговците предлагат като автентични или регистрирани. Те могат да съдържат грешно активно вещество или правилното активно вещество в грешно количесто, дори и да не съдържат активно вещество. Те могат да съдържат опасни вещества, които не трябва да попадат в лекарствените продукти. Подобни продукти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или до влошаване на здравословното ви състояние.

Фалшифицираните лекарствени продукти могат да нанесат сериозни вреди на вашето здраве.

У нас само продукти без рецепта са разрешени за е-търговия

Когато купувате лекарствени продукти по интернет, използвайте единствено регистрирани аптеки и дрогерии. В България единствено лекарствените продукти без лекарско предписание могат да бъдат разпространявани по интернет съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Продажбите на лекарствени продукти без лекарско предписание чрез интернет е разрешено само за аптеки, които притежават разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти и за дрогерии, притежаващи удостоверение за регистрация на дрогерия.

Регистрираните онлайн аптеки и дрогерии са с общо лого

Когато пазарувате, първо проверете дали онлайн аптеката или дрогерията притежава общото лого.

Кликнете върху логото и се уверете, че онлайн аптеката или дрогерията е включена в списъка на ИАЛ.

Не купувайте лекарствени продукти рекламирани като лечение или превенция на Covid-19. За лечението на симптоми свързани с Covid-19 като висока температура, потърсете своя личен лекар или спазвайте съветите на здравните власти.

За да се предпазите от измамни търговци, купувайте лекарствени продукти единствено от местните аптеки и дрогерии, или от онлайн аптеки и дрогерии, които са получили разрешение и са регистрирани от Изпълнителна агенция по лекарствата. Можете да намерите списъка на лицата, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание на уебсайта на ЕМА или на уебсайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всички регистрирани онлайн аптеки и дрогерии притежават общото лого, което можете да използвате да проверите дали сайта е регистриран. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални черти и бял кръст в лявата част на правоъгълника, спрямо средата. Под този правоъгълник е разположен Българският флаг.

Преди да закупите лекарствен продукт от даден уебсайт, проверете дали сайтът притежава логото и кликнете върху него. Ще бъдете изпратени до сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата и ще видите списъка на лицата, които са легално регистрирани да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание. Проверете дали онлайн аптеката или дрогерията присъства в списъка преди да продължите със своята покупка. Ако не присъства в списъка, не закупувайте лекарствени продукти от този уебсайт.

Агенцията по лекарствата напомня на гражданите, че за момента няма установено и оторизирано лечение на Covid-19. Налични са лекарствени продукти за лечението на симптоми свързани с Covid-19 като висока температура след предписанието на вашия личен лекар или фармацевт. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус