Как Хитлер и Сталин разширяваха "жизненото пространство"

Рибентроп и Сталин

Преди 80 години беше подписан т. нар. пакт Молотов-Рибентроп (или Хитлер – Сталин) – договор между нацистка Германия и Съветския съюз. Седмица след това Хитлер, получил картбланш, започва Втората световна война. А в късната вечер на 23 август 1939 г., след подписването в Кремъл на пакта за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, Рибентроп не може да скрие щастието си. Тайният анекс към пакта, в който двете страни определят сферите си на влияние в Източна Европа, дава на Хитлер възможността необезпокоявано да нападне Полша и така да разшири "жизненото пространство" на Германия.

Съветският колега на Рибентроп - външният министър Молотов, известен с мрачния си и тежък характер, също сияе от радост. Като конспиратор с болшевишка закваска, той до самия края на живота си така и не признава, че е съществувал секретен протокол към Пакта, подписан и от самия него.

Също толкова щастлив изглежда и Сталин по време на вечерния прием - с чаша шампанско в ръка той дори вдига тост за "фюрера". А после отвежда Рибентроп настрана и му обещава, че честно ще изпълнява договореностите.

Благодарение на този договор Сталин също получава възможност да разшири своето "жизнено пространство", а и да отсрочи войната с Германия. Но докато целите на Хитлер са повече или по-малко очевидни, по-далечните планове на Сталин, който много скоро получава възможност да завладее значителни части от Полша, балтийските страни, Финландия, Бесарабия и Северна Буковина, и до ден-днешен предизвикват спорове сред историците.

Престъпният сговор между Хитлер и Сталин

Пактът Молотов-Рибентроп няма равен по световна известност – и по подлост и цинизъм. Той напомня боричкане между динозаври, завършило с позорно съвкупление. Срамно и за комунистите-идеалисти в другите страни, които още по-сляпо вярват в Сталин, а също и за Лигата на нациите, която по-късно ще изключи СССР от редиците си. Двете политически чудовища, които до подписването на договора демонстративно се ненавиждат, разтворили обятия и встъпили в престъпен сговор, гибелен за Европа и целия свят.

Защо сговорът е престъпен? Сред сталинистите и до сега се смята, че, напротив, това е гениален ход на вожда. Оценката на пакта Молотов-Рибентроп зависи от отношението към самата същност на съветския режим. Който смята този режим за "по-човечен“, отколкото режимът на "третия райх", неизбежно интерпретира и действията на Сталин по-благосклонно: такъв човек ще ви каже, че с помощта на Пакта Сталин действително е спечелил време, дал е на "миролюбивия" Съветски съюз отсрочка преди да започне войната и е довел до сблъсък между Германия и западните демокрации. Което би могло да се тълкува като голяма победа за съветската дипломация.

Но сталинизмът, чието лицемерие няма равно на себе си, само носи маската на прогресивността. В действителност, както вече знаем, той носи смърт на милиони хора както в СССР, така и отвъд неговите граници.

Путин като Сталин – "събирач на земи"

Сталинистите, заедно с религиозните националисти, уверяват, че завладявайки територии на съседни държави, Сталин всъщност се опитвал да върне Русия в историческите очертания на едновремешната царска Русия. Същият "събирач на земи", както Иван Калита или както в най-новите времена е Путин.

В средата на 1930-те години Сталин възражда руския национализъм, но неговата същинска цел е значително по-мащабна: с помощта на комунистическата утопия да стане владетел на целия свят. Подписвайки договора с Хитлер, той прави още една стъпка към осъществяването на този план.

Вярно е, че Чембърлейн и Даладие - лидерите на Англия и Франция - също имат договорни отношения с Хитлер. По този начин те се опитват да го "усмирят", макар че след подписването на Мюнхенския договор през 1938 година това позволява на нацистите да превземат Судетската област.

Не е тайна, че западните политици не били против Сталин и Хитлер да се вкопчат в безпощадна война, да се изтощят и да станат безопасни за всички останали държави. Но както знаем, западните лидери се оказват твърде недалновидни. Ако бяха сключили военен съюз със Сталин, навярно щяха да парализират Хитлер, който се е боял от война на два фронта. Но това не се случва, защото двамата диктатори намират възможност да съгласуват своите действия: Втората световна война започва с подялбата на Полша между СССР и Германия, след което се разпростира в Западна Европа.

Зимната война и блицкригът на Хитлер за завоюване на СССР

Сталин майсторски овладява балтийските държави, а Путин в известен смисъл следва неговия пример, превземайки Крим. Единствено Финландия не се подчинява на Сталин - по време на т.нар. Зимна война Червената армия се представя плачевно. Именно затова Хитлер стига до извода, че щом не е в състояние да се справи с такава малка държава като Финландия, Съветският съюз явно е колос на глинени крака. И решава, че един блицкриг ще е напълно достатъчен за завоюването на СССР.

Всички знаем как завършва всичко това. А щастливите хора, подписали през 1939 година Пакта Молотов-Рибентроп, не са и предполагали какво бъдеще ги очаква. Единият от тях само осем години по-късно ще увисне на бесилката в Нюрнберг, а другият за няколко години ще бъде положен в мавзолей, за да бъде после позорно изнесен оттам.

Впрочем, в днешна Русия и до ден-днешен има милиони поклонници на Сталин, които направо се просълзяват от вълнение, щом стане дума за Пакта от 1939 година.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?