Как половината пасажери на полет от Париж влязоха у нас без никаква проверка

Как половината пасажери на полет от Париж влязоха у нас без никаква проверка

Денят е 21 март, сряда. Около 15 часа служителите на Гранична полиция на Терминал 2 на летище София са на работните си места. Малко по-късно, около 15:15 часа те обработват документите на пасажерите от полет FB 302 от Прага. Минута по-късно проверката е приключила и незнайно защо в 15:16 ч. всички служители на гранична полиция, разпределени на шест гишета.... напускат постовете си.

В 15:25 ч. в салона влизат за обработка пристигналите с полет FB 432 от Париж. Служителите на Гранична полиция все така липсват. По тази причина пасажерите, кацнали от френската столица, необезпокоявано, без никой да провери документите им влизат в страната.

Служителите на МВР се връщат на работните си места над 10 минути по-късно – в 15.32 часа. И започват да проверяват документите на останалите, все още не успяли да преминат „гратис“, пътници от Париж. Пет минути по-късно, в 15:35 часа, полетът се води за обработен.

Въпреки че пътниците, минали без паспортен контрол, се намират все още на територията на ГКПП никой не ги връща обратно.

Дали наистина ″несправедливо″ не ни пускат в Шенген?

Тази абсурдна случка, описана в докладна записка на Гранична полиция, идва малко повече от месец, след като премиерът Бойко Борисов за пореден път обвини част от страните в ЕС за "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на мотиви за отказ от членство в Шенген.

В началото на февруари министър-председателят разкритикува европейските ни партньори, по време на своя реч на конференция в Брюксел.  "Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите. Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност...", каза тогава той.

Месец по-късно се оказва, че няма нужда страните-членки на ЕС да си измислят мотиви за липсата на сигурност по нашите граници. Защото мотивите са налични и описани в докладна записка до директора Регионална дирекция ″Аерогари″ Милен Пенев.

Любопитен момент е, че Пенев ръководи тази дирекция от април 2015 г., когато тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова го свали от шефския пост  в "Гранична полиция" - едва 4 месеца, след като го бе назначила на мястото на предишния директор Захарин Пенов. Официални мотиви за понижението на Пенев така и не бяха оповестени, но по неофициална информация ръководството на МВР бе свалило доверието си от него заради случай с пропуснати тирове с контрабандни цигари през ГКПП-Капитан Андреево.

На ГКПП на летището граничните полицаи извършват проверка на документите на влизащите в страната, а при възникнали съмнения - и на ръчния им багаж.

Ако такава проверка не бъде направена, заради 10-минутно отсъствие на граничарите като в описания случай, никой не може да каже какво се е случило през това време: какви лица са влезли на територията на страната и какво са носили в ръчния си багаж.

Гранична полиция: Да, има нарушение

Документът, с който Mediapool разполага, описва надлежно случая с преминалите без документална проверка пътници. От него обаче категорично не става ясно защо полицаите са напуснали постовете си колективно и синхронно.

Говорителят на ″Гранична полиция″ потвърди станалото пред Mediapool, без да даде повече подробности и отговор на този въпрос.

″Има нарушение на дисциплината. Затова е образувана и проверка, още същия ден. Самата проверка ще установи защо всички служители са напуснали работните си места, какво го е наложило и прочие″, обясниха от Гранична полиция.

Какво предвижда законът

Проверката трябва да установи дали е извършено тежко дисциплинарно нарушение по смисъла на член 203 от Закона за МВР. Ако има такова - се предвижда наказание ″уволнение″.

Трябва да бъде установено също дали липсващите гранични полицаи са нарушили още член 102 от Закона за МВР, който регламентира ясно граничния контрол от полицейските органи и начина на извършване на документална проверка.

Освен специалния закон трябва да стане ясно също нарушен е и чл 16 от Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.

По-късно през деня  Министерството на вътрешните работи публикува на страницата си информация за проверката, с уточнението че при проверка на бордовия списък сред непроверените пътници няма обявени за идирване или такива с наложени ограничения.

Радев: Случаят ме притеснява, но пазим много добре границата

След това пък по темата говори и вътрешният министър Валентин Радев.

"Този случай ме притеснява. И в "Гранична полиция" на летището имаше и друг случай. Назначена беше проверка. Лично ще проверя за резултатите и дали има наказани по веригата. Тогава не ставаше дума за самолет, а за пропускане само на един гражданин. Сега разбирам, че целият самолет не е бил проверен″, каза той пред журналисти в Благоевград.

″Разпоредил съм веднага проверка, чакам резултатите. Ще видим кой е виновен, защото това е притеснително. Обяснявам си го с пропуски в работата на тези хора, които са там. Всичко ще се проследи. Камери, свидетели", каза Радев.

Попитан дали, ако директорът на "Гранична полиция" си подаде оставка, ше я приеме, вътрешният министър бе лаконичен: "Ще си помисля″. След което допълни: "Аз много внимавам за кадрите в МВР. Трудно набираме качествени хора, трудно се освобождавам аз като министър от хора, които са работили в системата. Дори да ми предложат някой за уволнение, проверявам дали трябва да го уволня или не".

На фона на преминалите без проверка пътници Радев отбеляза колко добре се пазят границите на страната.

"Трябва да бъдем много внимателни. Всички ни хвалят отвън, че пазим много добре границата. Това е най-добре пазената сухопътна граница на Европейския съюз. И всички го казват това. Казват го и представителите на ФРОНТЕКС, агенцията която заедно с нашите хора е по границите. И на този фон се случва нещо подобно. Ние сме под лупа.", добави министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?