МВР увери, че друг път не се е случвало граничари да зарежат поста си

Проверката на скандалния случай на летище "София" още не е приключила

Снимка: БГНЕС

Няма друг констатиран от МВР случай, при който гранични полицаи вкупом да зарежат поста си на летище "София" или друга аерогара и да оставят новопристигнали пасажери да влязаъ в страната без проверка на документите.

Това обяви шефът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков в сряда по повод скандалния случай, отразен в докладна на служителка на дирекцията от 21 март, за който съобщи Mediapool миналата седмица.

Информацията впоследствие бе потвърдена от МВР, но с уточнението, че това се е случило на 20 март, противно на отразената в докалдната дата.

"Отговорността, за това което се случи на летището е изцяло наша, на МВР, на "Гранична полиция", посочи очевидното вътрешният министър Валентин Радев, уточнявайки, че е обсъдил казуса с транспортния министър Ивайло Московски.

Образувани бяха вътрешна проверка и дисциплинарни производства срещу замесените граничари, които обаче ще приключат до няколко дни, "за да сме докрай прецизни по отношение на обстоятелствата".

"Служителите, които са виновни или които имат отношение към конкретния случай са отстранени, на тяхно място са докарани други служители. Проведени са беседи с всички останали служители", добави Кичиков.

Както е известно, веднага щом случаят стана публично достояние, от МВР бяха остранени общо 13-има гранични полицаи. Съдбата им обаче ще стане ясна едва след приключване на образуваните производства. Сред тях бяха шефовете на смяна, на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари, като на тяхно място бяха пренсаочени екипи от Бургас и Варна.

"За мен това е едно грубо нарушаване на служебната дисциплина и на инструкцията, която регламентира действията на граничните полицаи, работещи на граничните пунктове, за което естествено ще бъдат взети най-строги мерки. На тези хора им е гласувано доверие и те трябва да го оправдават, в крайна сметка за това получават пари", коментира още шефът на "Гранична полиция".

Според главния секретар на МВР Младен Маринов "на фона на активната работа и ангажимент за контрол по границите – въздушни и сухопътни, инцидентът е немарливост по отношение на изпълнението на дейностите и създадената организация за сигурността на границата" Той също декларира, че ръководството ще бъде безкомромисно "към всяко нарушение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?