"Калашников" ще конкурира "Тесла" със "суперкола" по съветски модел

"Калашников" ще конкурира "Тесла" със "суперкола" по съветски модел

Руският концерн "Калашников", чийто най-известен продукт е едноименният автомат AK-47 показа електромобил CV-1, с който възнамерява да се конкурира с електрическите автомобили на американската "Тесла".

Концептуалният прототип бе демонстриран на международното военно изложение "Армия 2018" край Москва.

Външно колата прилича на стария съветски "Москвич".

Концернът съобщи, че CV-1 е на базата на ИЖ-21252 "Комби" от 70-те години на XX век. Но под корпуса на машината с ретро дизайн имало няколко оригинални системи, разработени от "Калашников".

Сред тях била бързодействаща система за модулно управление на захранващите елементи, позволяваща протичане на ток от 2000 ампера (3000 ампера в бъдеще) с контрол върху елементите в реално време и при зареждане и презареждане.

Батерията на електрическата "суперкола" захранвала революционен инвентор с габарити 50х50х100 см и маса 50 кг, който позволява постигането на полезна мощност до 1,2 МВт. Капацитетът на батерията е 90 кВт/ч.

Мощността на CV-1 е 220 кВт. Пробегът с едно зареждане е 350 км, а времето за достигане на скорост от покой до 100 км/ч – 6 секунди.

CV-1 е все още в концептуална фаза и концернът "Калашников" не съобщава нито кога ще започне да произвежда такива коли за пазара, нито на каква цена.

В международното изложение "Армия 2018" участват 1500 компании с общо 28 000 продукта. По-рано тази седмица "Калашников" показа там и странно изглеждащ златен военен робот.

В отговор на въпрос на руския сайт РБК защо, според концерна, CV-1 е по-добра от "Тесла", представителката на "Калашников" София Иванова заяви, че "не може да назове конкретните предимства".

"Колата се конкурира с "Тесла", защото в момента това е успешен проект на електрически автомобил. Ние очакваме поне да се придържаме към него", каза още Иванова.

Ето и видеото, с което Калашников" демонстрира своя електромобил:

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?