Кандидатът за премиер: Аз съм амалгама, няма да вдигаме данъци, искам просветена страна

Пламен Николов ще ревизира Преспанския договор

Снимка: БГНЕС

Правителството на ИТН няма намерение да вдига данъци, на досегашните управници им е липсвала теоритична подготовка, а премиер-амалгама между хуманитарно образование и бизнес опит досега България не е имала.

Това заяви в първото си интервю в "Панорама" кандидатът за министър-председател, издигнат от Слави Трифонов, Пламен Николов. В момента той е депутат и мениджър на голяма американска фирма за плувни аксесоари на граждански договор. Кандидатурата му бе пазена в тайна до последния момент, като през целия петъчен ден се спекулираше, че кандидатът на ИТН ще е адвокат Петър Илиев. След като Николов взе мандата от президента Румен Радев се заговори, че е бил номиниран в последния момент. Този слух бе потвърден от Николай Хаджигенов, който каза, че на среща в петък следобед ИТН са ги питали дали биха подкрепили Илиев за премиер.

Най-общо казано

В първата си медийна изява като кандидат за министър-председател Николов избягваше конкретните отговори. Най-ясен бе по въпроса, че ИТН не смята да вдига данъци. Иначе за себе си каза, че е човек с биография и над 15-годишен опит в корпоративния свят. Заяви, че няма никакви притеснения за работата си в частния сектор. И даде да се разбере, че все още има отношения с работодателя си, макар и само граждански.

"Аз съм все още кандидат. Имам граждански отношения с моя работодател. Ако се наложи и се гласува този кабинет, ще взема решение как ще продължа", заяви той.

Николов определи себе си като "амалгама" между хуманитарно образование ("Право") и опит в частния сектор. По думите му такъв премиер досега България не е имала.

"През последните десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоритична подготовка. Аз я имам", обясни той и допълни, че бързо се учел.

Нямаме договорка с ДПС, с президента сме добре

Николов повтори тезата на Трифонов, че още преди две седмици, след провала на проектокабинета начело с Николай Василев, са говорили неговата кандиатура да бъде издигната. Той обясни, че партията няма договорки с ДПС и той не знаел за такова нещо.

Кандидатът допълни, че с Трифонов се познавали от около три години. Тогава той се явил на т.нар. кастинг за политици на шоуто. Между двамата имало доверие.

ИТН нямат кардинални противоречия с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Партията на Трифонов иска да управлява сама, но ако се наложи, ще подпише коалиционно споразумение, даде да се разбере Николов.

"Ние искаме да предложим своите политики. Ако това изисква обвързване в юридически смисъл, ще го направим, предпочитаме да управляваме сами, това е кабинет на малцинството", заяви той.

Николов обясни, че няма конфликт с президента Румен Радев и отношенията им били като с държавен глава.

Няма да взимам решенията сам

Николов обясни, че не планира да взима сам важни решения, защото идеята на ИТН не била такава. Той заяви, че досега така се е водела политиката, намеквайки за едноличния стил на бившия премиер Бойко Борисов.

Той каза и че няма да "изчегъртва", както се закани Трифонов, а ще управлява със силата и таланта на всички. По-късно се коригира и заяви:

"Има някои събития или факти, които заслужават особен вид изчегъртване, но това няма да бъде цел на правителството".

Няма да ви кажа

На този етап от ИТН отказват да кажат състава на правителството. Това ще бъде направено по-късно. Николов не каза нито дали спряганият за премиер Петър Илиев остава част от кабинета, нито дали в него ще влезе някой от служебните министри.

"Ще се стремим правителство да бъде излъчено, как ще бъде постигнато, е технически въпрос", заяви той.

Коронавируса – каквото трябва, но да не прекаляваме

Николов отговори без никаква конкретика и за политиките по отношение на пандемията. Заяви само, че те планират да обособят ковид-болници, което в световен мащаб било успешна практика.

Иначе, попитан какво смятат да правят, той заяви, че ще се направи всичко, за да се чувстват българите сигурни и защитени, но без да се преекспонира. Канидатът за премиер обясни, че се придържал към фактите и ако има факти, които говорят, че трябва да се извърши определен вид медицинска дейност, това ще бъде направено.

На въпрос какво иска да постигне, Николов отговори, че иска България да е просветена страна.

Ще ревизираме Преспанския договор

"Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможнотта за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор", коментира кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов.

Преспанското споразумение е между Гърция и Република Северна Македония, което провокира големи конституционни промени и смяната на името на бившата югославска република. След това РСМ стана членка на НАТО

България не е страна по Преспанското споразумение и не може да го ревизира. Преди това обаче София и Скопие сключиха Договор за добросъседство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?