Карантината в Ухан приключи

Карантината в Ухан приключи

Двумесечната карантина в китайския град Ухан, където започна пандемията от коронавируса, приключи днес, предаде Ройтерс.

Китайските власти наложиха карантина на 11-милионния Ухан в края на януари, за да спрат разпространението на вируса. По официални данни над 50 000 души в Ухан са се заразили с вируса, а смъртните случаи в града са 2500 - близо 80 процента от всички починали в Китай.

Вирусът се превърна в глобална пандемия, като случаите на заразяване по света са общо над 1,4 милиона, а смъртните случаи - над 82 000. Пандемията причини хаос в световната икономика, след като правителствата на държавите по света бяха принудени да въведат карантинни мерки за овладяването ѝ.

Властите започнаха да смекчават ограниченията в Ухан, след като през последните 21 дни в града бяха регистрирани само три нови случая на заразяване с коронавирус.

Около 55 000 души се очаква да напуснат днес Ухан с влак. Над 10 000 пътници вече са напуснали града със самолет, след като отново има полети на летището Ухан Тянхъ. Все още обаче не са възобновени полетите до Пекин и международните полети.

Хората, пристигащи от Ухан в Пекин, ще преминават през два етапа на тестове за коронавирус.

В провинция Хейлунцзян, Северен Китай, обаче се наблюдава увеличение на внесените от чужбина случаи. Става дума за заразени пътници, пристигащи от Русия, с която Хейлунцзян граничи.

По тази причина властите на намиращия се в провинцията град Суйфънхъ въведоха ограничения за движението на жителите си, подобно на тези, които действаха в Ухан. Жителите на града трябва да си стоят у дома, като само един от членовете на семейството може да излиза навън веднъж на три дни, за да напазарува продукти от първа необходимост, като трябва да се върне същия ден, предаде китайската държавна телевизия.

Потвърдените нови случаи на коронавирус в континентален Китай за денонощие вчера бяха 62, при 32 ден по-рано, предаде Ройтерс, като се позова на Националната здравна комисия.

Това е най-големият брой от 25 март насам и той се дължи главно на пристигнали от чужбина заразени - 59 души.

Броят на заразените без симптоми се е увеличил повече от четирикратно и те са 137, като внесените случаи са 102, съобщи днес комисията.

Китайските власти не причисляват асимптоматичните случаи към потвърдените, докато пациентите не проявят симптоми като висока температура или кашлица.

За да спре внасянето на заразата от чужбина, Китай намали драстично броя на международните полети и на практика отказва достъп на всички чужденци. Наскоро правителството затегна скрининга на пътниците, пристигащи по суша. Китай се придържа също към стриктен протокол за скрининг вътре в страната, опасявайки се от възобновяване на местното предаване на вируса, особено сред носители на вируса без проявени симптоми.

По данни на Националната здравна комисия от вчера потвърдените случаи в континентален Китай са общо 81 802, в това число 3333 смъртни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус