Ухан коригира данните и призна за 50% повече починали от коронавирус

Ухан коригира данните и призна за 50% повече починали от коронавирус

Китайският град Ухан коригира данните за починалите от коронавирус и обяви, че те са 50% повече и общият им брой всъщност е 3869. Съобщението на властите в града, където пламна епидемията от Covid-19 миналия декември, потвърди най-лошите страхове на местните хора и нарастващите съмнения на международната общност към действията на Китай в условията на кризата.

В съобщение на кметството се казва, че някои пациенти са починали у дома си, тъй като не са могли да бъдат приети в болници. Ето защо те са били отчетени едва сега, тъй като досега статистическите данни взимаха предвид само починалите в болници. Съобщението бе прочетено по държавната телевизия CGTN, цитирайки неназован представител на кметството.

С това само в Ухан жертвите стават 3869, което е 50-процентно увеличение.

Броят на заразените в града също е коригиран към завишаване с 325 души до 50 333. За цял Китай броят на заразените надхвърля 80 000 души.

Преди ден френският президент заяви пред в. "Файненшъл таймс", че има неясни неща в управлението на епидемията в Китай и че има очевидно неща, които са се случили и които хората не знаят.

Предположенията, че броят на починалите от коронавирус в Ухан е значително по-голям от официално обявеното, бяха косвено потвърждавани и от снимки на дълги опашки от семейства, чакащи да приберат урните с тленни останки на жертвите, както и съобщенията за хиляди празни урни, заредени само в един погребален дом, отбелязва Ройтерс.

Подозренията, че Китай крие цялата истина на епидемията, се засилиха в последните дни, а американският президент Доналд Тръмп каза в сряда, че не вярва на данните за около 3000 починали.

"Наистина ли вярвате на тези числа в огромната страна, наречена Китай, че те имат конкретния брой случаи и конкретния брой на починалите? Наистина ли някой вярва в това?", попита Тръмп.

Повечето специалисти са на мнение, че и други страни не отчитат реалния брой на жертвите от Covid-19, но не защото умишлено прикриват фактите, а има починали от болестта, които нито са били тествани, нито са постъпвали в болница.

Властите в 11-милионния Ухан ревизираха нагоре и общия брой на случаите на коронавирус – 325 повече, с което общото количество става 50 333, което е 60% от всички случаи в континентален Китай.

По време на организирани от правителството посещения, журналисти редовно питаха лекарите и правителствените представители в Ухан коректни ли са данните за смъртността от Covid-19.

Някои признаваха, че може да има починали, без да са отчетени в първите дни на хаос, когато пламна епидемията и преди да се премине към по-масово тестване.

Преди да съобщят за ревизираните данни в Ухан, китайските власти обявиха, че в четвъртък са регистрирани нови 26 случая на коронавирус в континентален Китай, които са по-малко 46-те, съобщение предишния ден. Така общият брой става 82 367.

Китай твърди, че 15 от новите случаи са внесени отвън. Официално потвърдените случаи на местна зараза са 11. Случаите на коронавирус без симптоми са намалели от 66 до 64 в четвъртък.

Китай не включва в общия брой на потвърдените случаи тези на пациенти без клинични симптоми като температура или кашлица.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус