Тръмп: Коронавирусът идва от китайска лаборатория. Спецслужбите не смятат така

Тръмп: Коронавирусът идва от китайска лаборатория. Спецслужбите не смятат така

Американският президент Доналд Тръмп влезе в противоречие със собствените си разузнавателни служби, завявайки увереност, че коронавирусът може би е произлязъл в китайска лаборатория, но отказа да даде подробности за евентуални доказателства за това, предаде Ройтерс.

По този начин напрежението между Вашингтон и Пекин във връзка с произхода на вируса се засили.

Тръмп заяви на пресконференция в Белия дом, че е видял доказателства, които са му вдъхнали"висока степен на увереност", че вирусът е бил разработен от Уханския институт по вирусология. По думите му властите в Китай или не са могли да спрат разпространението на вируса, или са решили, че не си струва да правят това.

Запитан дали е видял доказателства, които да подкрепят тази теза, Тръмп отговори: "Да, да, видях", но отказа да разкрие подробности във връзка с тези доказателства.

"Нямам право да ви кажа това", каза той.

"Те(Китай), е възможно да са допуснали грешка или всичко да е започнало погреша, а те са извършили още една грешка – или някой е направил това нарочно", допълни Тръмп.

Не мога да разбера, продължи Тръмп, как трафикът, хората (от Ухан), не бяха допускани в останалата част на Китай, но им бе разрешено да пътуват в останалата част на света. Това е тежък въпрос, на който те трябва да отговорят, заяви президентът.

Преди това американски медии съобщиха, че Белият дом е поискал от американските спецслужби да разследват дали вирусът е дошъл от лаборатория в Ухан, както и дали Китай и Световната здравна организация са прикривали информация в ранната фаза на епидемията.

Какво казват американските разузнавателни служби

В четвъртък кабинетът на директора на Националното разузнаване на САЩ, под чиято шапка работят американските разузнавателни служби, обяви публично заключението си:

"Разузнавателната общност се съгласява с консенсуса, постигнат сред научните среди, че Covid-19 не е изкуствено създаден или генетично модифициран. Тя ще продължи активно да проучва новопоявяващата се информация и разузнавателни данни, за да установи дали епидемията е започнала след контакт със заразени животни или е била резултат от инцидент в лаборатория в Ухан".

Това бе един от редките случаи, в които американските спецслужби заявяват публично своето становище по дадена тема и това бе първият им ясен отговор на циркулиращите както в САЩ, така и в Китай теории на заговора, че вирусът може би е изкуствено създаден в китайска лаборатория и пуснат по света.

След пресконференцията на Тръмп, Уханският институт по вирусология отхвърли твърденията, че коронавирусът е бил разработен там. Тази възможност бе отхвърлена и от американски представители. Повечето експерти са на мнение, че вирусът произхожда от пазар в китайския

град Ухан, продаващ диви животни за храна.

На пресконференцията Тръмп каза, че има "много теории", които могат да бъдат разглеждани, но но Китай е този, който може да каже какво знае.

Напоследък Тръмп все по-открито недоволства от Китай, сочейки го за отговорен за коронавирусната пандемия, която само в Съединените щати отне живота на десетки хиляди хора, доведе до икономическа рецесия и застраши шансовете му да бъде преизбран за президент на изборите през ноември.

Лабораторията в Ухан

 

В Института по вирусология в Ухан, който е създаден през 1950-те години, се намира първата в Китай лаборатория с Ниво 4 по биосигурност, напомня Би Би Си.

 

Такива лаборатории работят с най-опасните патогенни микроорганизми, за които все още няма достъпни ваксини или лечение и една от областите, които уханската лаборатория проучва, са коронавирусите от прилепи.

Лабораторията е проектирана и изградена с френска помощ и струва 44 млн. долара. Открита е през 2015 г. Голяма част от хората, които работят там, са обучавани в подобна лаборатория във френския град Лион, писа по-рано сп. Nature.

За Китай е престижно да има лаборатория с Ниво 4 на биосигурност, която има връзки с други такива лаборатории по света.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус