Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия

Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия.

Той предлага правителствата на отборите, които ще участват в първенството, да не изпращат официални свои представители.

Великобритания вече намекна, че най-вероятно няма да изпрати официални лица на шампионата заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март.

Гари Каспаров, който често критикува управлението на руския президент, смята, че по този начин Владимир Путин ще бъде лишен от славата, която жадува.

Бившият световен шампион по шахмат, който от години живее в изгнание в САЩ, излага аргументите си за политическия бойкот на световното първенство по футбол във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от Нюз.ру.

"Не е изненадващо, че ФИФА не е заинтересована да се проверят внимателно десетки руски играчи, замесени в скандали с допинг, или да се проучат други подозрителни факти, които могат да поставят в лоша светлина Световното първенство в страната домакин. Големи събития като Олимпийските игри и световни първенства имат дълга и тясна връзка с авторитарни режими. Лидерите им ги използват, за да се легитимират пред международната общност и да формират у дома национална гордост. Фактът, че в същото време милиарди долари потъват в джобовете на най-близките приятели на режима, е допълнително предимство. А спортни федерации са готови да си сътрудничат с диктатори, защото те просто си плащат сметките - и без да е необходимо да се притесняват за това как преди всичко да се замаскира корупцията", пише Гари Каспаров.

Той критикува корупцията при изграждането на съоръженията и робските условия на труд, при които има жертви. В пресата излязоха материали за работници от Северна Корея, които строят стадиони за предстоящия Мундиал при нечовешки условия.

"Други площадки в същото време ще се дострояват с помощта на корупционни практики и робски труд - същите като онези, които превърнаха Олимпийските игри в Сочи в най-скъпите в историята. И без да се интересуват, че сградите там останаха без дръжки на вратите или изобщо без врати. По време на строителните работи в Сочи загинаха стотици работници, а Световното по футбол вероятно ще задмине тези ужасни цифри", посочва бившият световен шимпион по шахмат.

Той припомня и неотдавнашния пожар в мол в Кемерово, който отне живота на десетки хора.

"В клептокрация като Русия на Путин, няма никой, който може да бъде официално привлечен под отговорност заради факта, че нещо не отговаря на стандартите. Защото когато познаваш точните хора и можеш да платиш нужната сума, няма въобще стандарти", коментира Каспаров.

Той припомня, че подходящи поводи за преместване на световното първенство по футбол са били инвазията на Путин в Украйна, сваленият от руски бойни изтребители самолет на Малайзия над Източна Украйна, както и скандалът с употребата на допинг от руски спортисти, който се оказа държавна политика според МОК. Но не беше направено нищо и това само предизвиква нови враждебни действия. Неотдавнашен пример в тази серия е опитът за убийство в Англия на бивш руски шпионин и неговата дъщеря със съветска отрова с нервнопаралитично действие, се посочва в статията.

"Като спортист аз принципно съм против бойкот, който на първо място ще накаже спортистите и феновете на футбола. Обаче призовавам за политически бойкот на режима, който носи отговорност за подобни действия", пише Каспаров. 

"Дайте да лишим Путин от признание и слава, за които той така жадува, като го лишим от присъствие на представители на правителствата на Световното по футбол. Путин окупира Крим, когато още беше въодушевен от Сочи. Да го лишим от още едно подобно самолюбие. И това няма да е просто символичен акт, а способ да се покаже на Путин, че светът го наблюдава и в бъдеще руски атаки ще бъдат допускани само на игралното поле", призовава бившият световен шампион по шахмат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?