Каталунските сепаратистки партии не се споразумяха за единна листа

Сн. ЕПА/БГНЕС
Каталунските отцепнически партии вчера не можаха да се споразумеят за единна листа за участие в регионалните избори през декември, съобщи Ройтерс.
 
Каталунските политически партии имаха срок до полунощ да регистрират коалиции пред вота на 21 декември, но двете главни сили, които сформираха алианс, за да управляват областта през последните две години, не успяха да постигнат навреме съгласие за нов пакт. 
 
Макар че все пак биха могли да стигнат до споразумение след изборите, политическите анализатори смятат, че липсата на споразумение за обща предизборна кампания може да доведе до битка за лидерство начело на движението за независимост, тъй като десноцентристката консервативна Демократическа партия на Каталуния (PdeCat) на уволнения премиер Карлес Пучдемон се очаква да бъде изпреварена от Републиканската левица на Каталуния (ERC) на бившия вицепремиер Ориол Жункерас, посочва Ройтерс. 
 
Изследване на общественото мнение, публикувано в неделя от в. "Вангуардия", прогнозира 45-46 места в 135-членния регионален парламент за Жункерас и 14-15 места за Пучдемон.
 
За да достигнат прага от 68-места за мнозинство, те ще трябва да съставят парламентарен алианс с антикапиталистическата крайнолява "Кандидатура за народно единство" (CUP).
 
Пучдемон призоваваше за единен фронт на трите сили, но снощи Републиканската левица отхвърли тази възможност, като говорителят ѝ Серхи Сабрия заяви в комюнике, че "предвид невъзможността да се сфхормира реално единна листа, ще трябва да се търси координация на базата на различни кандидатури". 
 
През 2015 г. коалицията "Заедно за "да" успя да обедини двете основни формации, застъпващи се за независимост - партиите на Пучдемон и Жункерас. Кандидатурата за народно единство участваше самостоятелно, припомня Франс прес.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят