Пучдемон иска да се яви на изборите в Каталуня

Испания издаде европейска заповед за задържането му

Пучдемон иска да се яви на изборите в Каталуня

Отстраненият от власт каталунски премиер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, иска да участва в изборите в Каталуня, насрочени за 21 декември, обявитой обяви това в интервю за белгийската телевизия RTF.

"Кампания може да се води отвсякъде. Ние живеем в глобализация и искаме тези избори да се проведат по възможно най-нормалния начин", коментира Пучдемон. 

Междувременно стана ясно, че испански съдия-следовател е издал европейска заповед за ареста му, акто и на четиримата членове на кабинета му, с които се намират в Белгия и отказват да се явят пред правосъдието в родината си, предаде Франс прес. Искането за задържането на петимата е по обвинения в "бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта".

Съдът отхвърля молбата на адвокатите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка, тъй като не изпълняват определените по закон условия. Допълва и, че "те дори не посочват адрес на пребиваване в Белгия за осъществяване на видеоконферентна връзка".

Европейската заповед за задържане е изпратена до белгийската федерална прокуратура, тъй като петимата "изглежда са в тази страна". Копие от нея са получили и испанската национална полиция, Цивилната гвардия и Интерпол. От белгийското държавно обвинение потвърдиха, че са получили заповедта с уточнението, че ще се запознаят с нея и ще бъде предадена на съдия-следовател.

Страната, от която е поискано да предаде издирвано лице, трябва да се произнесе заповедта за задържане в срок до 60 дни. Според белгийския адвокат по наказателно право Максим Шоме съществуват начини тя да бъде оспорена пред белгийското правосъдие, но такива обжалвания се удовлетворяват "изключително рядко".

"Идеята при европейската заповед за задържане е, че се има доверие в спазването на основните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания", обясни юристът, цитиран от Франс прес.

Официалните процедури за европейската заповед за арест предвиждат държавите от ЕС да изпълнят подобни искания на принципа на взаимното признаване на съдебни решения. Такива заповеди се основават на обвинения за престъпления, наказуеми според законодателството на издаващата държава със затвор за поне 12 месеца, или при вече издадена присъда за над 4 месеца.

В решението на Съвета на ЕС от 2002 г., с което се въвежда европейската заповед за задържане, е отбелязано, че съдът може да постанови отказ за връщането на издирвания. Това се предвижда в случаите, когато има достатъчно данни, че искането е направено "с цел преследване или наказване" на някого "заради неговия пол, раса, вяра, етническа принадлежност, националност, език, политически убеждения или сексуална ориентация".

Испанското правосъдие вече задържа останалите членове на сваленото каталунско правителство, освобождавайки под гаранция от 50 000 евро единствено бившият министър Санти Вила. Останалите му 8 колеги се намират в ареста в Мадрид във връзка с разследването за опита на регионалните власти да предизвикат отцепване на автономната област от Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят