Кери: Доналд Тръмп заплашва националната сигурност на САЩ

Джон Кери

Предложението на Доналд Тръмп мюсюлмани да не бъдат допускани в Съединените щати заплашва националната сигурност, заяви държавният секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

"Предложението е заплаха за националната сигурност, защото то показва волята на американец, претендиращ за най-високия пост в държавата, да дискриминира цяла една религия", каза Кери в интервю по телевизия Ей Би Си.

В друго интервю за телевизия Си Би Ес държавният секретар заяви: "Подобни забрани са в разрез с американските ценности и с нашата конституция. Мисля, че това е много опасна външна политика, защото тя казва на онези в исляма, които се опитват да използват населението и да набират чуждестранни бойци: в Америка имат един тип, който води война с исляма", продължи той.

"Това създава впечатлението, че Америка наистина е дискриминационна към исляма и мюсюлманите". Предложението на Доналд Тръмп е изключително дискриминационно за мнозина американци, както и за други, които са мюсюлмани, добави той.

Доналд Тръмп продължава да е фаворит сред републиканските избиратели, но в щата Айова той бе изместен от ултраконсервативния сенатор от Тексас Тед Круз, предаде Франс прес. Круз има подкрепата в Айова на 31 на сто от републиканските избиратели и преднина от 10 пункта пред милиардера Доналд Тръмп, който е подкрепен от 21 на сто, сочи анкета на Блумбърг, поръчана от вестник "Де Мойн реджистър". Трети е сенаторът Марко Рубио с 10 на сто подкрепа. Малкият щат Айова има голяма политическа тежест, тъй като в него на 1 февруари ще се състоят първите вътрешнопартийни избори за кандидат на партията за президентските избори през ноември догодина, отбелязва АФП.

Веднага след публикуването на резултатите от анкетата Тръмп нарече Круз "нещо като маниак" и заяви, че според него той няма качества да бъде президент, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?