Дипломатическите усилия остават безплодни

Кери и Лавров отново не се разбраха за Крим

Кери и Лавров отново не се разбраха за Крим

Дипломатическите усилия за намиране на изход от кризата около Украйна в навечерието на насрочения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия останаха безплодни и в петък.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров водиха петчасови разговори в Лондон, които се възприемаха като последен опит за предотвратяване на още по-дълбока криза заради кримския референдум. Те обаче отново не успяха да преодолеят разногласията си, предаде ББС.

"Нямаме общо виждане за ситуацията", заяви Лавров, след като характеризира разговора като "полезен".

"Ще уважим избора на кримските народи и ще изразим своето отношение, когато резултатите станат известни. Безсмислено е да спекулираме, преди да видим резултатите. Никой не е отменял правото на народите на самоопределение. Това е записано в Устава на ООН", подчерта Лавров.

Той изрази надежда, че западните партньори "осъзнават, че случаят (с Крим) не може да се разглежда изолирано от историята". Крим означава повече за Русия, отколкото Фолкландските острови за Великобритания или Коморските острови за Франция, допълни Лавров.

Лавров предупреди, че ако Западът вземе решение за санкции срещу Русия, това ще бъде контрапродуктивен инструмент, който не отговаря на интересите на взаимното партньорство и добави, че държавният секретар Джон Кери не е отправял никакви заплахи към Русия.

Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна, заяви още Лавров. "Изхождаме от това, че правата на руснаците, унгарците, българите и на самите украинци обезателно трябва да бъдат гарантирани и защитени", подчерта той.

Според него предложението на западните партньори за създаване на контактна група за търсене на изход от украинската криза изхожда от разбирането, че трябва да се помогне на Русия и Украйна да се разберат. Но "това е подмяна на понятията. Кризата не възникна по вина на Русия. Ние предупреждавахме, че не трябва Украйна да бъде изправяна пред лъжлив избор", обясни Лавров.

"Ние нямаме нужда от никаква международна структура за разглеждане на руско-украинските отношения - те никога не са били прекъсвани. Когато се случи това, което стана в Киев, и законният президент бе отстранен от власт, между нас възникнаха някои трудности, но руският президент Путин поръча на членовете на правителството да работят над решаването на всекидневните въпроси със своите партньори в сегашното ръководство на Украйна", каза Лавров.

Според него международната общност трябва да призове за начало на конституционна реформа в Украйна и Върховната рада трябва да покани в този процес всички региони без изключение.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че САЩ и международната общност няма да променят позицията си за незаконността на предстоящия референдум и няма да признаят резултата от него.

По думите му обаче, неговият руски партньор в разговора е дал ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин не е готов да вземе каквото и да било решение за Крим,
докато не мине референдумът в неделя.

Държавният секретар каза, че е обяснил на Сергей Лавров, че "ако Русия не намери начин да промени курса" ще има последици.

Бягството от Украйна на бившия президент Виктор Янукович на 22 февруари бе последвано от необявена руска военна намеса на Кримския полуостров. Москва те признава легитимността на новите власти в Киев.

САЩ и ЕС пък заявиха, че насроченият за неделя референдум в Крим ще бъде в нарушение на международното право и конституцията на Украйна, и планират да наложат санкции на Русия, ако не бъде намерен изход от кризата.

В петък и президентът на САЩ Барак Обама заяви, че все още се надява на дипломатическо решение на украинската криза, но повтори, че ще има последствия, ако
Русия откаже да отхлаби хватката си върху Крим.

В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун пък руският президент Владимир Путин продължил да настоява, че "решението да бъде организиран референдумът напълно отговаря на нормите на международното право и на Устава на ООН".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?