КЕВР запазва плановете си за ценова реформа, оскъпяваща тока с 2%

Снимка: БГНЕС (архив)

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е променила плановете си за реформи във формирането на цените на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределение и доставка на ток, които ще доведат до повишаване на крайните тарифи за бита и малките фирми средно с 1.99 на сто от 1 юли 2015 г. Това става ясно от публикувания в понеделник проект на решение за цените в сектора от следващия месец, който трябва да бъде подложен на обществено обсъждане на 10 юни в сряда, преди колисията за вземе окончателното си решение на 30 юни.

Срещу разместванията при тарифите се обявиха против всички фирми в сектора. НЕК не хареса, че ѝ свалят цената на енергията, продавана на електроснабдителните дружества за регулирания пазар, както и на енергията, произвеждана от водните централи на държавната компания. Шефовете на НЕК Петър Илиев и на КЕВР Иван Иванов влязоха в остър спор дали това ще повиши драстично недостига на средства в електрическата компания. Двойното вдигане на една от таксите към цената на енергията – "задължение към обществото", пък наостри бизнеса, тъй като от нея отново останаха освободени износителите на електроенергия. Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов не е доволен от това, че цената на ядрената централа остава същата, тъй като компанията иска да увеличи приходите си, за да финансира модернизацията си.

Електроразпределителните и електроснабдителните дружество видяха напредък по отношение на прозрачността при определяне на тарифите, но и те не са удовлетворени от решението на регулатора.

В крайна сметка КЕВР остава без промяна намерението си да вдигне цената на тока за клиентите на клиентите на ЧЕЗ в Западна България с 1.53 %, за абонатите на EВН в Югоизточна България - 1.22 на сто, а за потребителите в Североизточна България, обслужвани от "Енерго-Про", се планира най-голямо повишение – 3.64 %.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?