Кибертормозът над журналисти е световно явление, а най-честа мишена са жените

Кибертормозът над журналисти е световно явление, а най-честа мишена са жените

Тормозът над журналисти в интернет, извършван от отделни хора или организиран от авторитарни правителства, добива световни мащаби и най-често е насочен срещу жени. Това съобщи в доклад журналистическата организация "Репортери без граници" (РБГ), цитирана от Франс прес.

"През 2018 г. да се оказва натиск върху журналисти е по-лесно от всякога", отбелязва с безпокойство неправителствената организация.

Тя е съставила доклада си, озаглавен "Кибертормозът над журналисти: когато троловете минават в настъпление", документирайки в течение на шест месеца десетки случаи в 32 държави.

"Тормозът в интернет е явление, което придобива световен мащаб и днес представлява една от най-големите заплахи за свободата на печата", заяви генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар.

РБГ осъжда "кампаниите на омраза, дирижирани от авторитарни или репресивни режими като в Китай, Русия, Индия, Турция, Виетнам, Иран, Алжир и т.н.", но също кампании за кибертормоз от страна на групи хора или политически групи в страни, смятани за демократични.

Предпочитана мишена на троловете са разследващите журналисти, които правят разследвания, които притесняват авторитарните режими, както и политически или престъпни групи, посочва организацията. Най-засегнати от кибертормоз сред представителите на медиите са жените, допълва тя.

РБГ се основава на изследване на британския мозъчен тръст "Демос", според което журналистиката е една от сферите, в която към жените се отправят повече обиди, отколкото към мъжете, а често и заплахи със сексуален или унизителен характер.

Споделяне

Още от Свят