Кипър прекрати делото срещу пилота Янко Стоименов

Главният прокурор на Кипър постанови прекратяване на наказателното преследване срещу българския пилот Янко Стоименов, който вече бе осъден в Гърция за авиокатастрофа край Атина през 2005 година, съобщиха от Външно министерство.

В понеделник се проведе първото заседание в Никозия във връзка с решението на Върховния съд на Кипър за възобновяване на делото "Хелиос", но по искане на прокуратурата бе окончателно променено. Причините са издадената в Гърция присъда и невъзможността от юридическа гледна точка обвиняемите да бъдат осъждани по едни и същи обвинения два пъти.

 

По време на инцидента, при който загинаха всички 121 пътници, Стоименов е бил главен пилот на кипърската авиокомпания "Хелиос", но не е бил на борда на самолета.

 

На 7 февруари по делото в Гърция съдът призна Стоименов за виновен и замени 10-годишната му ефективна присъда с парично обезщетение от 80 000 евро, които от ГЕРБ обявиха, че ще платят.  Пилотът бе признат за виновен по обвинение, че е допуснал некомпетентни пилоти да управляват самолета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?