Кирил Петков: САЩ са събрали достатъчно факти, за да отсекат така крайно за Пеевски и Божков

ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват от санкциите срещу Пеевски, смята дипломатът Елена Поптодорова

Кирил Петков, сн. БГНЕС

САЩ преди да вземат крайно решение правят детайлен анализ, явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсекат за Пеевски и Божков. Така служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира решението на Министерство на финансите на САЩ за налагане на санкции срещу споменатите българи.

"Все още нямаме достъп до кредитните досиета, така че за да кажа това са хората, те са получили пари 100%, не мога да го кажа все още. Това, което аз видях, никога този тип личности (Делян Пеевски -б.р.) не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Като краен получател на кредитите не мисля, че ще го видим отзад, но неоспоримо е, че има връзка това е в посока Булгартабак, където е бил собственик и връзката, която е имало между Булгартабак и Техномаркет", каза още той.

Бившият посланик на България в САЩ и дипломат от кариерата Елена Поптодорова също коментира казуса.

"САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Делян Пеевски не е сам. Става дума за мрежа от отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години. Ако наистина искаме да дезинфекцираме живота си, трябва да я разградим. ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват повече от случващото се, защото те толерираха конструкцията "Пеевски", каза тя пред БГНЕС.

По думите ѝ санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, имат земетръсен ефект, но те не са изненадващи.

Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас пред Атлантическия клуб посланик Херо Мустафа е заявила, че със зъби ще се бори с корупцията.

"Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха", каза посланик Поптодорова.

Тя отбеляза, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване.

"Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона", каза още Елена Тодорова и добави: "Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?