Китайските власти закриха списание заради критична статия към Северна Корея

Китай нареди да бъде затворено, вероятно завинаги, влиятелното списание "Стратегия и Мениджмънт", след като то публикува противоречива статия за Северна Корея. Това съобщи редактор от изданието, цитиран от Ройтерс.

Водещото академично списание, което излиза два пъти в месеца, се занимава с дипломатически, вътрешнополитически и икономически въпроси. То е уважавано както в Китай, така и в чужбина заради независимите, дълбокомислени преценки, които понякога оспорват правителствената политика.

Един от редакторите на списанието каза, че то ще бъде спряно заради статия в четвъртия му брой тази година, в която се отправят остри критики към Северна Корея. Той не уточни за коя статия става въпрос. Според информации в чужди медии статията хвърля вината за ядрената криза на Корейския полуостров върху севернокорейския лидер Ким Чен Ир и го обвинява , че се опитва да поддържа система на "династично управление".

Затварянето на списанието подчертава колко деликатни са станали отношенията между Пекин и Пхенян, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?