Клип с танцуващи чалга деца взриви мрежата

Хореографът вижда етнически подбуди зад възмущението, МОМН прави проверка

Клип с танцуващи под звуците на чалга деца предизвика бурни реакции на възмущение в Интернет. Нестандартната хореография е била представена на осмомартенско тържество в сградата на общината във Видин.

Развлекателната програма била поздрав за дамите от общинската администрация и Регионалния инспекторат по образованието.

Танцуващите деца са от основно училище "Софроний Врачански" и детска градина “Звънче”. Хореографът Методи Филчев е избрал децата да танцуват под звуците на песен на Азис.

Филчев смята, че атаките срещу хореографията са заради ромския произход на изпълнителя Азис, а не заради пошлата песен, върху която е направена. От Министерството на образованието обявиха, че правят проверка, но също виждат “етнически“ момент в казуса.

Филчев: Аз решавам какво ще танцуват децата, Азис им харесва

“Аз решавам какво ще танцуват децата. След като им харесва Азис - ще танцуват на неговите песни", каза пред Дарик радио Филчев. “Няма да се съобразявам с някаква група, която иска да създаде етническо напрежение. Интеграцията на малцинствата става чрез образование. Децата танцуват това, което харесват. По-добре ли е да ги оставя да се занимават с проституция и наркомани?“, заяви Филчев.

“Всички останаха възхитени от танца... Пред общината на шестия етаж, пред инспектората, които бяха във възторг от тези деца и ги наградиха с лакомства и им благодариха като уникално облечени, какъв е скандалът, че е на музиката на Азис?“, каза той.

“А Азис е световно известен и представлява България. Утре като направя на Софи Маринова, която ще представлява България в Баку, и за това ли ще ме обвинят", коментира той.

Филчев обеща, че в петък децата ще излязат на сцена и отново ще танцуват под ритмите на песента на Азис.

МОМН прави проверка и “подкрепя културата на различните етнически общности“

От Министерството на образованието заявиха, че "ще бъде извършена проверка относно подготовката на мероприятието и участието на образователните институции в него и, когато тя приключи, резултатите ще бъдат оповестени“.

“Позицията на министерството е да се подкрепя културата на различните етнически общности в България и творческата изява на българските деца“, заявиха от ведомството.

Главчо Петров, заместник-директор на основното училище "Софроний Врачански", заяви пред "Дневник", че танцът бил само фрагмент от по-дълга и разнообразна програма.

Цялото изпълнение е било над 15 минути и се е наричало "Междучасие", като идеята била да се представят различни аспекти от свободното време на учениците след края на учебните часове. Изпълнението било съгласувано и с хора от общината.


.

Споделяне

Още по темата

Още от България