Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметицата на кв. "Младост" предизвика обществен раздор

Бивши съратници и Георги Кадиев се отрекоха от нея, неподписани "неполитизирани" граждани и обществен съвет на "Дружба 2" я защитиха

5 коментара
Десислава Иванчева от времето на протестите, сн. БГНЕС

Истински обществен раздор с политически нюанси и намеци за дългата ръка на ГЕРБ се разгоря във вторник около кметицата на софийския квартал "Младост" Десислава Иванчева, която пое поста преди седем месеца като представител на протестиращите срещу презастрояването на квартала. Тогава представителят  на ГЕРБ Цвета Авджиева си подаде оставката, а Иванчева бе номинирана като защитник на идеята за Зелен Младост и спечели предсрочния вот с близо 60 процента от гласовете в квартала.

Сега обаче се оказа, че подкрепата за Иванчева се е пропукала сериозно. Интересен факт е използването на сходни аргументи както в защита, така и против кметицата. Бившите нейни съратници Георги Пичуров, председател на Инициативния комитет за издигане на Десислава Иванчева за кандидат-кмет, Кристиана Тодорова, представляващ Инициативния комитета "За Зелен Младост“, и Георги Кадиев, бивш депутат и лидер на партията "Нормална държава", която подкрепи логистично и финансово Иванчева, я обвиниха, че не прави нищо за каузата, в чието име бе избрана, и проявява натрапчива некомпетентност. Според тях тя не предприема нищо за преразглеждането на застроителните планове на квартала и защитата на зелените площи, станала е зависима от управляващото мнозинство в Столична община, довела е районната администрация до кататония и дискредитира идеята "За Зелен Младост"

Точно на обратното мнение са неподписани "неполитизирани граждани, участници в каузата "За Зелен Младост”, които изпратиха до медиите писмо в подкрепа на Иванчева, в което твърдят, че Тодорова и Пичурин говорят само от свое име и не са се допитали до останалите от инициативата.

Тодорова и Пичурин пишат, че Иванчева се е поддала на инвеститорски натиск, че изпада в политически зависимости, не е визионер и за седем месеца, откакто е на поста, нещата в квартала не само не са се подобрили, но и се влошават. Опониращите им "неполитизирани граждани" на свой ред посочват, че атаката срещу кметицата е продиктувана от "засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства".

В разкола около Иванчева се включи и Общественият съвет на съседния на "Младост" квартал "Дружба", който също подкрепи Иванчева и обяви, че "шепа хора говорят от името на цял квартал, и то без никой да им е дал право за това". "Десислава Иванчева работи за обществени, а не за частни интереси и това вероятно пречи на някого", пише в писмото от кв. "Дружба 2", изпратено часове след това на Пичуров и Тодорова

Протестна зам.-кметска оставка

Развихрилият се във вторник скандал бе подгрян ден по рано от оставката на зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, който обвини Иванчева в погазване на законите и ежедневни гаври със служителите в администрацията. "Вие погазихте и каузата на Зелен Младост. Вие забравихте защо бяхте избрана и с каква задача бяхте номинирана от гражданите. С една причудлива комбинация от чиста проба некомпетентност и жажда да си осигурите втори мандат съумяхте да изпуснете всяка една възможност да спазите изборните си обещания", пише в мотивите към оставката си Никола Вапцаров.

Кристиана Тодорова коментира пред Mediapool, че писмото им с Пичуров изразява техните позиции и на част от членовете на инициативните комитети. "Има и такива, които продължават да подкрепят Иванчева, и такива, които ги е страх да изразят позиция, за да не бъдат уволнени", посочи тя. Според нея е пресилено да се говори за разрив в организациите, но часове по-късно тя и Пичурин бяха атакувани с писмо без конкретни податели.

Тодорова акцентира върху, това, че кметицата игнорирала мнения на инициативните комитети и всъщност не реализира каузата, в чието име е била издигната и избрана.

При издигането на Иванчева за кандидат-кмет беше подкрепена не толкова самата тя, колкото каузата, която олицетворяваше и трябваше да защитава, посочи Тодорова.

Нулеви постижения в името на екокаузата

"Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата "За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация", пише в писмото на представителите на двете граждански организации.

Те критикуват Иванчева, че не е предприела промяна на устройствените планове за по-приемливи нива на застрояване в частите на "Младост". Комитетите посочват, че няма позитивно развитие по знакови обекти, за които тя е поела ангажимент. Макар и да признават, че основната вина за това е законодателна, те посочват, че важна роля е изиграло и решението на Иванчева да оттегли оспорването на реституцията на имот до 70-ти блок, които според тях е станало под натиск на инвеститора. Обяснява се и как забавен от нея протест срещу заповед на главния архитект на София Здравко Здравков за 20-етажен строеж до бл. 11 в "Младост 1" е увредил интересите на жителите в района на проекта.

"По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община", пише в писмото.

Обвинения за перманентна административна криза

Според комитетите районното кметство е в перманентна криза, администрацията му е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение.

"Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите "експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои", аргументират оттеглената си подкрепа организациите.

Те дори обвиняват Иванчева, че ангажира времето си с лов на вещици, докато самата тя изпада в по-голяма зависимост от управляващите.

"Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите.
Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея "За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост", пише в писмото. Организациите завършват с това, че продължават да стоят зад каузата "За Зелен Младост" и опазването на квартала от управляващата мафия.

Кадиев отчита вина, че подкрепил "грешния човек"

От Иванчева се отрече и бившият депутат и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който в свой Фейсбек-статус съжали, че партията му е направила "перфектната кампания за грешния човек".

Кадиев пише, че е подкрепил Иванчева заради каузата - "спиране на грабежа на района, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция". Бившият депутат допълва, че подкрепата му за Иванчева е "вина", която ще носи "много време" пред гражданите на район "Младост". Той допълва,че неговите грешки не са повод за "да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София". "Каузата остава. Продължаваме напред.", завършва Кадиев.

"Неполитизирани" анонимни граждани обявиха кампанията за скалъпена

В епистоларната форма за спор се включиха привечер и неполитизирани по тяхното описание  граждани, участници в каузата "За Зелен Младост”. В неподписана с имена позиция те изразяват несъгласието си с оценката на Георги Пичуров и Кристиана Тодорова.

"В последните дни ставаме свидетели на една грубо скалъпена, но добре подплатена кампания, срещу каузата "За Зелен Младост” и срещу избрания за кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. Ясно е, че те са продиктувани от засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства. Ясно е, че са продиктувани от засегнатите интереси на най-голямата политическа сила, загубила последните местни избори за кмет на района, губеща политически дивиденти от даването на гласност за източниците на проблемите. Сред противниците на каузата се нареди и една мъничка, нерегистрирана политическа сила, имаща обаче амбиции да управлява "Младост”", пише в поредното писмо по темата.

Според тях, "случващото се е прекрасен повод да оставим мръсната вода да изтече". В писмото им се посочва, че избраните от самата Иванчева зам.-кметове са водили зад гърба ѝ преговори за мега проекта "Гранд Каньон", което довело да разрива с тях.

"Борбата е изключително жестока и се води с горепосочените похвати, които ние категорично заявяваме, че няма да използваме. Но Ви обещаваме: „За Зелен Младост” няма да загине, напротив той става все по-силен и мащабен проект, и най-важното - остава чисто гражданска кауза", твърдят неполитизираните граждани кат опозицията им напомня на тази на Тодорова и Пичурин.

"Дружба 2" с видео подкрепа за кметицата

От своя страна Обществения съвет на кв. "Дружба 2" смята, че “Десислава Иванчева трябва да продължи да работи за гражданите, за истинските и достойни граждани, а не за шепата анонимници, които се опитват да правят интриги".

Представителят на организацията Николай Георгиев призовава по време на насрочения за сряда протест за затворения път между “Дружба” 2 и “Дружба” 1 да се направи акция в защита на Десислава Иванчева. Дружбенци ще запишат видеа с послания за подкрепа на кмета на район “Младост”, заяви Георгиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Apostol
  #5

  Никой не им е виновен на днешните "революционери". Те си били избрали фризьорката, защото никой от тях не пожелал да се кандидатира за кмет, пък тя поискала. Ами ще поиска, разбира се, това е благина, не е като да седиш в гаражчето и да подстригваш младостките пенсионери. Разбира се, веднага се проявява манталитетът на необразованата и дребнава женица, която започва да преследва всеки и всички, защото е станала голям началник. Е, не разбирала адмиснистративните документи, не е голяма беда. Нали е революционерка от барикадите. Такива дойдоха една време на 9 септември, та половин век затриваха България. На "Младост" - честито!

 2. trezwomislesht
  #4

  Напомня ми за Смирненски и "Приказка за стълбата"

 3. Калико Джо
  #3

  А от избранниците си депутати доволни ли са?

 4. Nikola Nikolov
  #2

  Ха-ха-ха-ха! Даде ли се възможност на безпросветен , неинформиран мат'рял да си играе на шикалки с инструментите на демокрацията , резултатът винаги е плачевен !!!! Да не би референдумът на Учиндолския чалгаджия да е нещо по-различно??!! Разликата е в това , че дългият циркаджия е марионетка на нечистивци , които отдавна преследват пъклените си цели - успяха да пробутат опасната простотия , заедно с редовните избори и , за малко , аха - да успеят! Нечистивците , обаче , въпреки ОФИЦИАЛНИЯ НЕУСПЕХ НА ДОПИТВАНЕТО , ще се опитат да пробутат желаната от тях мажоритарна система!!! Само гледайте.....

 5. [email protected]
  #1

  А каква радост беше,когато обявихте фризьорката за победителка.А сега се отричате от нея,язък!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.