Кметове са били "поръчвани" предизборно в комисията на Филип Златанов

Кметове на много общини са били "поръчвани " предизборно в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, чиито председател Филип Златанов бе отстранен от Народното събрание, съобщи БНР.

Във вторник временната парламентарна комисия, която проучва фактите около неговото прословуто тефтерче, изслуша кметове и общински съветници, чиито имена изскочиха от записките на близкия до ГЕРБ шеф на комисията.

Според представителите на местната власт, воден от интересите си Филип Златанов или е нареждал светкавични действия, или е забавял мерките на комисията срещу тях.

Председателят на временната парламентарна комисия за "тефтерчето" Кирил Добрев (БСП) изчете редове от тефтерчето на Филип Златанов, в който са записани имената на кметове и общински съветници, подложени на натиск през 2012 година:

"Кметът на Кръстава: Да, има конфликт", след това старателно отбелязано – "о кей". "Кметът на Вълчедръм: Не трябва да има конфликт" – о кей", "Кметът на Козлодуй“ - вече е приключен". "Апостол Апостолов не е човек на И.Ф.", "Вълчедръм да се движи бързо", "Румен Арнаудов да се оправи". "Решението за Кръстава – готово за конфликт". "Самосезиране за Лебанов - това е един много интересен случай?", както и "Решението готово, изчаквам, удар".

Кметът на Велинград Иван Лебанов бе изслушан от комисията и заяви, че близо три години е подлаган на натиск и постоянни проверки, а в тефтера на Филип Златанов попада по неясни причини.

"Няма проверяващ орган, който да не е минал през община Велинград. Имало е и достойни хора между тях, които директно са ми казвали: "Вижте, поне сме пратени с цел да намерим някаква нередност", но не откривайки нередност, обаче потвърждаваха: "Трябва нещо да измислим, някаква малка санкция, за да можем да се оправдаем пред началниците", обясни той пред депутатите.

"Сигналите от Монтана след изчезването на госпожа Фидосова рязко спадат, с десет пъти. Почти не е имало кмет или кандидат кмет от Монтана, който да не е бил обект на разследване от тази комисия", заключи от своя страна Кирил Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?