Анкетна проверка показа:

Комисията "Златанов" изхарчила 3.5 млн. лв., а установила само 11 души с конфликт на интереси

Филип Златанов посетил 103 пъти "И.Ф." за една година, тя му изкарала и пропуск за парламента

Кирил Добрев. Сн. БГНЕС

За три години Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, ръководена от скандалния ѝ шеф Филип Златанов, е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства. Това се посочва в доклад на временната парламентарна анкетна комисия за проучване на оповестените факти и данни за нарушения, извършени от органа, специално създаден за предотвратяване на конфликта на интереси по върховете на властта.

Резултатите от проверката бяха оповестени във вторник от председателя на временния орган Кирил Добрев (БСП). Пред журналисти Добрев каза, че комисията, ръководена от Златанов, е работила по 868 преписки, от които само 183 са решени в законовия срок от 2 месеца. Според Добрев за удължаване на срока са били необходими законови промени.

146 от преписките продължават да бъдат висящи. Повече от година и половина не могат да се съберат доказателства, заяви Добрев. В 103 случаи има установен конфликт на интереси, като 92 от тях са паднали в съда.

За три години комисията е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства, отбеляза Добрев. Установени са и 23 случаи, в които комисията се е занимавала с магистрати, като няма право на такива действия.

Предвижда се, след гласуване в пленарната зала, докладът да бъде предоставен на главния прокурор.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който също е член на анкетната комисия, коментира, че колегите му подкрепят доклада с оглед на това, че в него се предлагат и законодателни промени.

Случаят с комисията "Златанов" нашумя, когато през юли от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е разполагал с "тефтерче", в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои разследването трябва да се забави, затлачи или отмени. Посочваха се и инициали на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов.

Нито един от политиците от ГЕРБ не се позна в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.", но скоро след избухването на скандала депутатката от ГЕРБ и бивша силна фигура в партията Искра Фидосова подаде оставка като народен представител и от структурите на партията и се прибра "тихо" в Монтана.

Самият Златанов също отрече да е получавал инструкции от лица със споменатите инициали.

Председателят на анкетната комисия Кирил Добрев обаче обяви във вторник, че Златанов в качеството си на председател на независим държавен орган се е срещал поне два пъти седмично с Искра Фидосова.

На въпрос на журналисти защо Златанов се е виждал толкова често с Фидосова, Добрев се пошегува: "Може да са си симпатизирали двамата, за любовта граници няма”. На въпрос дали е станало ясно кой стои зад инициалите "И.Ф.", "Ц.Ц.", "Б.Б.", посочени в тефтерчето на Златанов, Добрев заяви: "Не само че установихме, но и обществото разбра. И.Ф. е Фидосова, защото Филип Златанов е ходил 103 пъти в нейния кабинет за по-малко от година време. Проверката е установила още, че Златанов девет пъти е влизал в парламента с пропуск, издаден от Фидосова, а по-късно е получил постоянен пропуск, издаден от администрацията, но с подпис на Фидосова.

"Има над 150 преписки, които отлежават повече от една година в комисията. През това време хората са държани в някаква зависимост. При тях нещата тръгват или бързо, или се спират и не се разглеждат”, каза още депутатът.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче отрече да е имало натиск над комисията. "Нямаме доказателства за веригата "даване на инструкции, поръчване”, заяви той.

Добрев обяви още, че заедно с Мая Манолова от парламентарната му група работят по промени в закона. "Налага се освежаване на комисията, налагат се промени в закона", каза той. "Тази комисия е изключително важна. Независимите комисии са стожерите на демокрациите в Европа, а у нас ги разбираме по по-различен начин”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България