Проучване на Програма "Достъп до информация" показва:

Институциите упорито блокират борбата с конфликта на интереси

Най-непрозрачна е работата на новото Министерство на инвестиционното проектиране

Институциите упорито блокират борбата с конфликта на интереси

Българските институции масово не публикуват декларациите за конфликт на интереси както са задължени по закон, показва информацията, оповестена в сряда от неправителствената организация Програма "Достъп до информация" (ПДИ). Едва 1/3 от всички институции, които трябва да публикуват декларациите, правят това. Едва половина от всички публикуват списъците на служителите, които са задължени да подават декларации за конфликта на интереси.

 

Докладът на ПДИ разкрива в пълна степен имитацията на прозрачност в българската администрация. Това се разкрива в пълна степен при поддръжката на регистрите за сключените договори по възлагане на обществени поръчки. Близо 80% от институциите имат такива регистри. Проблемът е, че едва в 3 на сто от тях има публикувани договори.

 

Друг пример е задължението да се публикуват всеки месец финансови отчет по изпълнението на бюджетите. Само 3 процента от всички институции изпълняват тази разпоредба от Закона за публичните финанси. Българските общини имат задължение и да провеждат публичните обсъждания на своите финансови рамки преди приемането им. От "Достъп до информация" са установили, че половината от тях изобщо не информират гражданите кога и къде ще бъдат тези обсъждания. Също половината не публикуват проектите си за годишни бюджети, за да има какво да се обсъжда.

 

През 2014 година ПДИ продължи традицията да тества всички 535 институции в държавата, които са задължени да предоставят информация по Закона за достъп до обществена информация. На всички тях е изпратено искане да предоставят последния сключен договор за предоставяне на обществена поръчка. Малко над 60 на сто от тях са отговорили на искането в срок и са предоставили пълен или частичен достъп до исканата информация.

 

Над 100 "публични" институции дори не са си направи труда да откажат предоставянето на информацията като отговорят нещо на искането. Това са една четвърт (22%) от всички.

 

Иначе в класацията на ПДИ най-прозрачната институция в държавата е община Добрич, която покрива 83 процента от всички законови изисквания за активно публикуване на обществена информация. Тя запазва първото си място от миналата година, макар че има известно отстъпление, защото през 2013 година е покривала 86% от изискванията. На второ място е екоинспекцията в Благоевград, а трето е на Министерството на отбраната. Това министерство е с огромна преднина сред останалите като най-прозрачното.

 

Най-непрозрачна е работата на новосъздаденото Министерството на инвестиционното проектиране, което се ръководи от Иван Данов. Това министерство е от "квотата" на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?