Емил Димитров обвини Фидосова и Цветанов за уличаването му в конфликт на интереси

След близо година проверки комисията обяви, че той облагодетелствал фирми на майка си

Сн. БГНЕС

След рекордно дълги проверки, приключили по странно съвпадение след края на управленския мандат и след като бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров изпадна от благоволението на "асовете" в партията, както и от новите депутатски листи, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси съобщи, че той е бил в конфликт на интереси, предлагайки законови промени в полза на свои близки роднини.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала за внесени от него промени в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия, обяви комисията в сряда.

Името на Емил Димитров, който бе считан за изключително доверен на бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов, бе намесено в серия лобистки скандали. Комисията започна официално разследване срещу него през юни 2012 година. Тогава председателят на КПУКИ Филип Златанов обяви, че "проверката приключва до месец – месец и половина".

Резултатите от разследването обаче се забавиха почти десет месеца и бяха обявени малко след като Емил Димитров обяви, че няма да се кандидатира отново на изборите и се обяви публично срещу видни фигури като бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова. Той обвини Фидосова, че създавала интриги и напрежение и е имало "опит да се направи цедка в комуникацията между премиера Борисов и парламентарната група".

Освен това той потвърди, че не е в добри отношения с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, уточни обаче, че е запазил приятелството си с Бойко Борисов.

"Нека да се види кой кадруваше в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт за интереси, защото аз ви казвам, че там са хора само на Фидосова и Цветанов", коментира Емил Димитров пред Меdiapool.

Решенията на комисията подлежат на обжалване пред Административен съд - София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Ловът

Комисията обяви, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице - "Фабрика Медикет“ АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова и опазването на дивеча - годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

Фабрика "Медикет“ АД има сключен договор до 2020 година за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба“ и договор до 2024 за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе“ и приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите на дружеството.

Цигарите

По втория сигнал комисията установи, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места.

Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Освен това той е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи“ – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2“ ООД.

От комисията не уточняват защо резултатите от проверката са се забавили толкова много, при положение, че в други случаи действа забележително експедитивно. Така например разследването за конфликта на интереси на бившия икономически министър Трайчо Трайков, поискано от самия него, приключи за около месец.

Емил Димитров от "Фаса" до футбола

През последните години името на Емил Димитров многократно е замесвано в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони и бе окичено с прякори от рода "Ротманса" и "Фаса".

Още първите стъпки на Емил Димитров в 41-то Народно събрание бяха свързани с предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния "Съюз на ловците и риболовците в България". Чрез свои близки и роднини депутатът държи фирмата – концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик.

Друго негово предложение – да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, бе оттеглено от самия него след като избухна скандал.

Името му се свързва и със заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му за частично отпадане на забраната.

След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика, се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки – 900 дка. Тогава Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.

Емил Димитров стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър. Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.

Името на Димитров се свързва и със собствеността на футболния клуб "Чавдар" Етрополе. Именно Димитров плати полета с правителствен самолет на футболния тим на бившия премиер Бойко Борисов "Витоша" Бистрица, след като избухна скандал миналото лято.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?